Bišon
Shutterstock
Bišon

Shutterstock

Bišon, Foto: Shutterstock

Kao razigrani ljubimci živahnog duha i visokointeligentni pogodni su za stan, porodicu i odlično se slažu sa drugim ljubimcima, ali ako im se ne posveti dovoljno pažnje, mogu da postanu depresivni ili da čak kažnjavaju vlasnika. Kakav im je karakter, koje su najčešće bolesti, kako se pravilno neguje ta rasa, za „Alo!“ priča Ivana Brdarević, odgajivač bišona.

Ta rasa datira još iz 16. veka, a potiče iz Francuske. Čuvali su se na dvoru i smatrali luksuznim psima. U tom periodu je i dobio naziv bišon. Koristili su se takođe i kao lovački psi.

- Oni su mali kućni psi, težine od pet do 10 kilograma, visine do 30 centimetara i prosto obožavaju čoveka i porodicu. Spremni su na sve da bi privukli pažnju ukućana, zbog čega ih je lako dresirati. Za jednu kockicu sveže junetine lako nauče sve. Umeju iz revolta da kažnjavaju vlasnika, da izgrizu nameštaj, da laju u nedogled, a ako se osećaju usamljeno, znaju da padnu u depresiju, da se sakrivaju, da se povuku - priča Brdarević i dodaje da vole da se maze, ali i da umeju da se prilagode svim uslovima.

Iako mogu lako da se dresiraju, ponekad je teže da ih vlasnik nauči da ne vrše nuždu u zatvorenom prostoru. Zato su bišonima potrebna pravila ponašanja i granice koje moraju da poštuju. Takođe, preporučuje se da se bišoni izvode u porodične šetnje, jer to za njih predstavlja šetnju u čoporu.

Bišon

Shutterstock

Bišon, Foto: Shutterstock

Karakter

Bišoni su inteligentni, nemirni, živahni psi, koji moraju da idu u šetnju svakog dana. Zbog svog veselog karaktera pogodni su za porodicu, malu decu, a dobro se slažu i sa drugim ljubimcima, naročito sa mačkama i papagajima, priča naša sagovornica.

Nega

Za te pufnaste mezimce potrebno je da se odvoji dosta vremena za negu i održavanje, zbog nežne i kovrdžave dlake.

- Bišoni treba da se redovno češljaju i kupaju. Ne savetuje se da vlasnici to rade sami. Bolje je da odvedu mezimca na svake četiri nedelje kod profesionalnog grumera. Njihova dlaka je duga i do 10 centimetara i mora se oprezno šišati oko očiju, iza ušiju i kod njuške. Zgodno je što se ne linjaju i nemaju miris kao drugi psi, jer nemaju neke žlezde, što ih čini pogodnim za osobe koje pate od alergija - kaže Brdarevićeva i napominje da je kvalitet dlake odraz ishrane.

Bišon šišanje

Shutterstock

Bišon šišanje, Foto: Shutterstock

Takođe, naša sagovornica smatra da su granule i dehidrirana hrana dovoljno usavršene da sadrže sve što je bišonima potrebno, ali ponekad je poželjno počastiti ih mesom.

Bolesti

Za bišone važi pravilo da je sasvim dovoljno voditi ih veterinaru jednom godišnje, jer je to veoma zdrava vrsta.

- Kod njih se uglavnom javljaju alergijske reakcije na buve i problemi sa očima, poput vodnjikavih očiju, crvenih flekice oko očiju, čemu je uglavnom uzrok genetika ili neadekvatna hrana. Mogu imati problem sa kataraktom, a retko i sa slepilom. Takođe, dešava se i dislokacija kolena, gubitak zuba - priča naša sagovornica i napominje da je bišonu, ukoliko vlasnik vodi računa o svom mezimcu, životni vek od 12 do 15 godina.

Komentari (2)

TANJA

17.04.2018 21:07

ZNACI DA IMAM OVOG PSA IL BI PAO U DEPRESIJU IL BI ME KAZNIO.

Ankica

17.04.2018 21:45

Mi ga imamo,presladak je,nezan,veseo,antialergijski-ne linja se