HRANLJIVE NAMIRNICE Zašto treba da jedemo mahunarke

Mahunarke su hranljive namirnice koje sadrže visokokvalitetne proteine, malo masti, biljna vlakna, vitamine B grupe, gvožđe i kalijum. Naziv mahunarka opisuje biljku koja u mahuni ima seme, a u tu grupu biljaka spadaju: pasulj, boranija, grašak, sočivo, soja i leblebija.

Grašak, mahunarke
Grašak je jedna od mahunarki, Foto: Profimedia.rs

Pet razloga za mahunarke u ishrani

Mahunarke imaju svojstva koja pomažu u prevenciji kardioloških bolesti – istraživanja su pokazala da često zastupljene mahunarke na trpezi mogu da smanje rizik od nastanka kardioloških bolesti. Mahunarke su dobre i u borbi protiv karcinoma. Pomažu u smanjenju nivoa holesterola u krvi, obezbeđuju rastvorljiva biljna vlakna. Mahunarke pomažu i u borbi protiv viška kilograma – porcija mahunarki pruža brži osećaj sitosti jer biljna vlakna pune želudac i polako podižu glukozu u krvi (imaju nizak glikemijski indeks). Ovako se osećaj sitosti zadržava duže, a nivo energije stabilnim. Veoma su korisne i u ishrani dijabetičara.

Moguće propratne pojave

Neke mahunarke u pojedinim slučajevima mogu da budu okidač za migrenu ili alergijsku reakciju. U ovom slučaju se treba savetovati sa lekarom da bi se ustanovilo koja vrsta mahunarke ne odgovara osobi te je izbaciti iz ishrane. Mogu i da povise krvni pritisak – osobe koje uzimaju lekove koje sadrže monoamin oksidazu za lečenje depresije, treba da izbegavaju bob koji u sadejstvu sa lekom može da povisi krvni pritisak. Mahunarke mogu da spreče apsorpciju vitamina. Neke mahunarke, kao što je soja, sadrže supstancu koja sprečava apsorpciju betakarotena, vitamina B12 i D. Visoka temperatura tokom kuvanja neutrališe većinu ove supstance i tako omogućava normalnu apsorpciju vitamina. Onima koji boluju od gihta se preporučuje izbegavanje mahunarki pošto imaju visok sadržaj purina koji povećava nivo mokraćne kiseline u krvi te dovode do aktiviranja gihta. Mogu da izazovu gasove koji mogu da budu neprijatni u određenim situacijama.


Pravilna priprema mahunarki u cilju izbegavanja gasova

Potapanjem mahunarki u vodu se odstranjuje veliki deo nerastvorljivih biljnih vlakana. Potrebno ih je potopiti 12h do 24h, zatim odstraniti tu vodu, a mahunarke isprati te im dodati novu vodu za kuvanje. Što se voda u koju se mahunarke potapaju i kuvaju češće menja, to se smanjuje mogućnost stvaranja gasova, piše Najboljamamanasvetu.com

 

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi