Srce se održava u životu
Profimedia
Srce se održava u životu
Srce se održava u životu, Foto: Profimedia


Međutim, održavanje u životu organa koji su spremni za presađivanje je nešto sa čime se ne obični ljudi ne susreću svaki dan.

Li Hal (26) iz Kronvola (Velika Britanija) od svoje 14. godine boluje od ozbiljnog srčanog oboljenja zbog čega mu je pre pet godina ugrađena mehanička pumpa. Pomoću te pume njegova krv je mogla da cirkuliše kroz telo. I od tada je Li na listi čekanja za transplantaciju.

U međuvremenu, Lijevo stanje se pogoršalo i doktori su mu saopštili da mu je novo srce potrebno u roku od svega nekoliko dana je u suprotnom neće preživeti.

Po hitnom postupku je osam sati pre operacije za Lija dopremljeno novo srce u bolnicu u kojoj je ležao i gde je trebalo da bude izvršena transplantacija.

Novo srce je dopremljeno u kutiji, koja je za svaki slučaj opremljena modernom tehnologijom za oživljavanje. Li je operisan i dobro je prihvatio novo srce, a video njegovog novog organa se pojavio na “jutjubu”. Pogledajte video kako izgleda srce donora pred presađivanje, tj. kako se ono održava u životu.