VREDI SUZA Nema zdravlja bez luka!

Što se nutritivne vrednosti tiče, crni luk je bez premca!

Čišćenje luka
Ilustracija: Shutterstock

Pun je hranljivih sastojaka, vitamina C, vlakana, smanjuje rizik od raka, dobar je za rad srca i ima antiupalno dejstvo. Malo ljudi zna i da se najviše nutritijenata krije u spoljnim slojevima luka, pa kada ga ljuštite, vodite računa da uklonite samo prvi sloj kore. Luk nam takođe dolazi i u više vrsta, a evo kako da ga najbolje iskoristite.

BRAON LUK

On ima najjači ukus i sjajan je u pripremi čorbica, soseva i kao prilog uz meso. Najbolji ukus izvući ćete ako ga duže pripremate. Uz to je najčešći na rafovima prodavnica, a uglavnom je i najjeftiniji. Bogat je sumporom i šećerom i zato je najbolji izbor za  karamelizovanje.

SLADAK LUK

Ovo je luk relativno jakog ukusa, najbolji je u prženim jelima i sjajan izbor da se od njega prave pohovani kolutići. Ima veliki udeo sumpora, ali manje šećera. Sadrži dosta i rok trajanja mu je mnogo kraći od braon luka. Da biste ga duže održali svežim, zamotajte ga u papirni ubrus i stavite u frižider.

LJUBIČASTI LUK

Ima blag ukus i najbolji je izbor za sirovu konzumaciju. Sjajan je kada ga samo naseckate i ubacite u salatu ili ga poslužite kao  dodatak sendviču. Uz to je i sjajan izbor za turšiju ili roštilj. Svakako nije dobar za karamelizovanje, pošto ima najmanje šećera i  sumpora.

BELI LUK

Ima jak ukus, možete ga pripremati i na vatri i poslužiti ga sirovog. Hrskav je jer ima tanje kriške i najbolje će ići u salsama i sličnim  prelivima, ali i uz picu.

SAVET PLUS

Kada kupujete luk, obratite pažnju da birate čvrste glavice koje deluju teško u odnosu na svoju veličinu. Čuvajte ih na mestu gde cirkuliše vazduh i koje je suvo i hladno. Nikako ih ne čuvajte blizu krompira jer će se brže pokvariti.

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi