Kijavica, prehlada, bolest
Shutterstock
Kijavica, prehlada, bolest

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Radmila Šehić, lekar ambulante za odrasle Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć, predložila je nekoliko domaćih recepata koji će vam sigurno pomoći da se oporavite i da povratite snagu.

Domaći slani rastvor
U litar prokuvane i prohlađene vode dodajte kašiku obične kuhinjske soli. Ovaj rastvor sipajte u staru bočicu od kapi sa nos i ubacujte u nosne hodnike što češće tokom dana. Možete i grlo da ispirate grgotanjem ili vatom da ga nanosite oko nosa. Ovaj rastvor smanjuje otok i eliminiše viruse.

Za izbacivanje šlajma
Pomešajte po dve kašike maslinovog ulja, limunovog soka i vode i dodajte kašiku meda. Sve dobro promešajte, pa pola popijte ujutru, a drugu polovinu uveče.

Za smirivanje kašlja
Prokuvajte šolju mleka, pa dodajte kašiku putera i kašiku meda. U to dodajte razmućeno žumance i prstohvat sode bikarbone. Ovaj napitak treba piti dok je jako topao, a pije se pred spavanje. Drugi recept je za sirup od crnog luka. Trebaće vam pola kilograma luka, litar vode i 400 grama šećera. Luk samo isecite na četiri dela i dobro ga operite. Ubacite da se kuva u vodi zajedno sa šećerom i kuvajte dok se ne napravi sirup. Sirup pijte na prazan stomak.

Sirćetom protiv temperature
Najstariji lek protiv povišene telesne temperature je sirće. Mnogi su u detinjstvu temperaturu skidali upravo tako što su ih mama ili baka trljale rastvorom od sirćeta i vode po telu. Ovim rastvorom možete da natopite i čarape, pa da ih obujete i zavijete noge ćebetom.

Slana obloga za sinuse
Danas postoje moderni grejači sinusa u apotekama, ali ako nemate takvu spravicu, možete veoma lako sami da napravite oblogu. Zagrejte nekoliko kašika morske soli u šerpici, pa vrelu so stavite u staru čarapu. Ovu toplu oblogu stavite na čelo i ubrzo ćete osetiti kako vas bol popušta. Nakon ovog tretmana ne bi trebalo da izlazite iz tople kuće bar tri sata.
Bitno je napomenuti da domaći recepti ne mogu da zamene lekove koje vam je prepisao lekar, ali svakako mogu mnogo da pomognu!

Komentari (1)

Kvazimodo Sorabius

28.11.2016 10:30

Uz ove proverene recepte, evo male dopune: za prehladu, slinav nos, kasalj.., caj od bosiljka! Za usmrkavanje u nos isto, ispiranje grla. Za masiranje zglobova. Dimljenje tamjanom je izvrsno za sve, plus za polen-alergije, kojih jos ima: dobro zadimiti prostorije, 5-10 minuta, pa dobro provetriti.