Viši sud u Nišu sudnica
Foto: Printscreen/www.ni.vi.sud.rs

Nišlija Darko Mitić (36) osuđen je danas na 20 godina zatvora zbog teškog ubistva i nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija. Mitić se teretio da je 20. novembra 2019. godine iz bezobzirne osvete lišio života nekadašnjeg prijatelja Miloša Radojkovića (25), zbog čega je 2022. godine osuđen na 20 godina zatvora ali je Apelacioni sud marta 2023. godine ukinuo prvostepenu presudu i naložio ponovno suđenje.

Više javno tužilaštvo je završnoj reči tokom ponovljenog suđenja zatražilo da se Mitiću izrekne 40 godina zatvora.

- Ključni dokaz protiv optuženog je DNK trag na čauri pronađenoj na licu mesta za koji je sa verovatnoćom od jedan prema milijardu, ustanovljeno da pripada Mitiću. Odbrana je pokušala da ospori ovaj dokaz pozivajući se na neispravnost polimera upotrebljenog za DNK analizu, jer mu je istekao rok. Veštak Zavoda za sudsku medicinu Aleksandra Stefanović objasnila da je datum proizvodnje ove hemikalije irelevantan za ispravnost rezultata te da pre početka procesa uvek prekontrolišu ispravnost reagenasa koji se koriste. Neprihvatljiva je Mitićeva odbrana da nije imao kontakt sa oružjem te da je policija podmetnula njegov biološki trag jer je u suprotnosti sa svim ostalim dokazima - rekla je u poslednjem obraćanju suda viši javni tužilac Irena Radivojević.

Tužiteljka se osvrnula i na navodni alibi Mitića koji je tvrdio da nije bio ni blizu mesta zločina u vreme kada je Radojković ubijen.

- Darko je tvrdio da je tada bio kod majke a policija ga je prvo tamo potražila da bi im ona kazala da ga tog dana uopšte nije videla. U toku postupka Mitić nije hteo da odgovori na mnoga pitanja tužilaštva, svedoci koji su mu dali alibi bili su neuverljivi a njihovi iskazi , kontradiktorni. Takođe, nadzorne kamere su snimile Mitića nedaleko od mesta zločina a to što tog dana nije nosio mobilni telefon, iako je porodični i poslovni čovek, ukazuje da nije želeo da bude lociran - nabrojala je dokaze koji terete optuženog Irena Radivojević. Obrazlažući zbog čega za njega traži ovako strogu kaznu, tužiteljka je kazala da na strani Mitića nema olakšavajućih okolnosti a od otežavajućih istakla je ispoljenu bezobzirnost u ubistvu koje je izvršeno ispred kuće u kojoj je Radojković živeo sa trudnom suprugom i trogodišnjim sinom.

Advokat Zora Dobričanin Nikodinović je potpuno osporila navode tužilaštva i zatražila da Mitić bude oslobođen i pušten iz pritvora jer protiv njega, kako smatra, nema nikakvih dokaza.

- Darko je očekivao da mu Miloš plati 20.000 evra na ime odštete jer mu je zapalio vozilo. Znao je da njegovim ubistvom reaguje višedecenijsku robiju, u tom kontekstu zločin bi počinio samo čovek koji nije normalan a ja o svom klijentu nisam stekla takav utisak. Mora se reći i da je pokojni Radojković imao kriminalnu biografiju, krivično je gonjen u Aleksincu zbog protivpravnog lišenja slobode a protiv njega se u Vranju vodio postupak zbog iznude - rekla je advokatica. Ove njene reči izazvale su burnu reakciju oca žrtve koji je povikao : - Nemoj više mrtvo dete da mi diraš, ne mogu da trpim nepravdu! Sudija Višeg suda Mirko Drašković mu je naložio da napusti sudnicu jer ga je već opominjao zbog dobacivanja braniocima a Zora Dobričanin Nikodinović zatražila je da se zapisnički konstatuje da joj je prećeno.

Pravo da se obrati sudu iskoristio je i Darko Mitić ističući da je nevin i tražeći da bude pušten na slobodu.

- Tužilaštvo nije dokazalo moju krivicu jer nisam bio ni blizu mesta zločina. Da sam nevin dokazuje i to što nisam prihvatio predlog za sporazumno priznanje krivice kojim mi je nuđeno 12 pa 18 godina zatvora. Ne mogu da priznam ono što nisam uradio - tvrdio je Mitić. Na njegove reči reagovala je tužiteljka Radivojević i kazala da nikakav sporazum Mitiću nije nuđen.

Kako se navodi u optužnici, Mitić je lišio života Miloša Radojkovića jer mu je on na dan svadbe zapalio „mercedes“, vlasništvo njegove supruge zbog čega je protiv Miloša pred Osnovnim sudom u Nišu vođen krivični postupak. Nakon tog događaja Darko je upućivao pretnje Miloševoj supruzi, govorio je : - Dobro bre, što se ovo desilo, što mi bre zapali auto! Pratio je Miloša koristeći fotografije koje je njegova žena postavljala na društvene mreže, došao je u Sterijinu ulicu gde su živeli i sačekao ga ispred kuće. Miloš je nakon što se vratio sa posla nakratko ušao u kuću, ostavio namirnice a zatim se vratio u dvorište gde je ostavio upaljen motocikl. Kada je video napadača, obratio mu se rečima : - Šta ti je bre? i opsovao ga a zatim počeo da doziva suprugu. Povlačio se ka garaži ali je Darko iz neposredne blizine u njega ispalio dvanaest metaka od kojih ga je pogodilo deset usled čega je preminuo na licu mesta.

Ovo je prvostepena presuda na koju pravo žalbe imaju i odbrana i tužilaštvo.

BONUS VIDEO: 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading