Obavezno koristite zaštitu prilikom polnih odnosa
Shutterstock
Obavezno koristite zaštitu prilikom polnih odnosa

Shutterstock

Obavezno koristite zaštitu prilikom polnih odnosa, Foto: Shutterstock

Gonoreja je bakterijsko oboljenje i može doprineti neplodnosti. Obično se leči antibioticima, međutim, ne reaguju svi na tu vrstu terapije. Bakterija koja uzrokuje gonoreju je vrlo uspešna u razvijanju rezistentnosti na svaki tretman koji je korišćen u poslednjih nekoliko decenija.

Ova bolest je tretirana sa dve vrste antibiotika u isto veme: azitromicinom i ceftriaksinom - tako da ako bakterija stekne otpornost na jedan antibiotik, bude ubijena od strane drugog. Međutim, najnovije istraživanje američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti kaže da bi bakterija mogla da postane otporna na jedina dva preostala antibiotika koji su uspešni u lečenju ove polne bolesti.

Dr Milan Bjekić, načelnik Službe za polno prenosive infekcije u Gradskom zavodu, potvrđuje da se povećava rezistentnost gonoreje na antibiotike.

- U poslednjih 30 godina stalno se povećava rezistentnost gonoreje na antibiotike. Postoji globalna opasnost da se razvije rezistencija gonokoka i na cefalosporine, lekove koji predstavljaju terapiju izbora za ovu bolest. Trenutno u Srbiji nisu registrovani inficirani pacijenti otporni na antibiotike. Problem kod gonoreje jeste što je infekcija prisutna, a osoba nema tegobe. Jedino muškarci imaju simptome, javlja se žućkast sekret iz penisa 3-7 dana nakon seksa. Dakle, njihove partnerke pošto nemaju simptome, ne znaju da imaju infekciju. Veoma je bitno da kada je muškarac inficiran, da se partneri leče kod istog lekara. U slučaju da osoba ima infekciju, a uzima antibiotike zbog nekih drugih stvari, koji delom deluju na gonoreju, ali u neadekvatnoj dozi, to može doprineti da bakterija postane rezistentna. Usled neadekvatne upotrebe antibiotika bakterija može da postane rezistentna – kaže Bjekić.

U 2015. godini porastao je broj zaraženih koji su bili otporni na azitromicn. To skreće pažnju da je ceftriakson jedini antibiotik na koji ova bolest sasvim reaguje. Naučnici tvrde da ne bi bilo iznenađenje ako bi bakterija postala otporna i na poslednji delotvoran antibiotik. Stoga, pamet u glavu, i obavezno koristite kondome prilikom polnih odnosa sa partnerima u čije zdravlje niste sigurni.

Gonoreja

Shutterstock

Gonoreja, Foto: Shutterstock

 

Izaziva sterilitet, slepilo, meningitis...

Izazivač oboljenja je gram-negativna bakterija Neisseria Gonorrhoeae, koja se razmnožava u toplim i vlažnim delovima reproduktivnog sistema, uključujući grlić materice, matericu, jajovode žene, kao i uretru kod oba pola. Takođe, moguć je razvoj bakterije u ustima, grlu, očnim kapcima i anusu. Ako se ova bolest ne leči, izaziva sterilitet kod muškaraca i žena i slepilo novorođenčadi kod majki koje su zaražene. Takođe, nelečena infekcija može dovesti do razvoja meningitisa i septikemije.

Komentari (1)

ZORAN

03.08.2016 02:54

TO POD HITNO POSLATI DACICU ,SVIM AMBASADAMA JER JE DACIC OD MIPA NAPRAVIO KAFANU I JAVNU KUCU