Oženjeni muškarci proslave 10  rođendana više od samaca
profimedia
Oženjeni muškarci proslave 10  rođendana više od samaca
Oženjeni muškarci proslave 10 rođendana više od samaca, Foto: profimedia


Istraživanje koje je trajalo 21 godinu dokazuje da osobe koje su u braku imaju čak 50 odsto manji rizik da obole od Alchajmerove bolesti ili demencije. Zbog toga je važno da održavate dobru komunikaciju sa partnerom. Nemojte izbegavati ni svađe, jer i one mogu da utiču na poboljšanje odnosa, a kroz svađu ćete se osloboditi besa. Emocije nikad ne treba potiskivati.


Dobro je za srce
Brak nije dobar za srce samo u emotivnom smislu, već je pravi eliksir za ovaj vitalni organ. Pre svega za muškarce. Zbog urednijeg i obično zdravijeg života, oženjeni muškarci manje oboljevaju i od moždanog i srčanog udara. Ne zanemarujte seks, jer je seks odličan lek za srce i za muškarce, ali i za žene. Podstiče cirkulaciju, reguliše krvni pritisak i jača srčani mišić. 


Niže vrednosti krvnog pritiska su još jedna prednost bračnog života. Za ovo je zaslužna emotivna bliskost, kao jedan od najvažnijih elemenata skladnog braka. Naučnici naglašavaju i da nezadovoljni bračni partneri imaju znatno viši pritisak u odnosu na samce, jer su previše napeti. Zbog toga radite na tome da sačuvate bliskost i kontakt sa prijateljima i u braku. Razgovor sa osobom od poverenja ima funkciju otpusnog ventila i ublažava štetne posledice stresa.


Protiv stresa
Nedavna istraživanja pokazala su da oženjeni muškarci proslave i do deset rođendana više u odnosu na samce, dok je kod žena ta razlika 5 godina. Zajedničko suočavanje sa svakodnevnim problemima i uzajamna podrška bračnih partnera doprinose značajnom smanjenju stresa.
Veoma je važno da ne zaboravite na sebe. Brak ne znači preuzimanje celokupnog tereta i odgovornosti. Žene koje su previše posvećene porodici na štetu sopstvenih interesa žive u proseku godinu i po kraće od svojih bračnih partnera.

 

Ima tu i loših strana

Opasnost od povećanja telesne težine je po svim izgledima jedini nedostatak skladnog braka. Dobra vest može da bude da je linija u opasnosti najviše prvih godina zajedničokg života. Ipak, treba pripaziti na ishranu i prednost davati laganim namirnicama i jelima sa malo kalorija.

 

Komentari (2)

Jelena

01.08.2015 21:57

Da, da... Daš dinar da uđeš u kolo (brak), dva da bežiš glavom bez obzira i daleko više da ponovo vratiš sva dokumenta na devojačko prezime.

Dejan

02.08.2015 01:25

@Jelena - Oj, Jelo, Jelena,. jesi l' skoro ljubljena?