Saobraćaj, vozači,
Tanjug
Saobraćaj, vozači,

Tanjug

Saobraćaj, vozači, , Foto: Tanjug

I inače je jako važno da znate sami popraviti i održavati određene stvari kada je u pitanju vaš automobil, a to je posebno važno u vreme izolacije, kad majstori nisu dostupni svaki trenutak i kad je najpametnije da održavate društvenu distancu da biste sprečili širenje virusa. Zato je najsigurnije da sami znate kako popraviti i održavati neke delove svog automobila.

1. Menjanje gume

Ovo je jedna od prvih stvari koju mnogi vozači nauče i jedna od najvažnijih. Prvo što trebate napraviti jeste parkirati se na sigurno mesto, podignuti ručnu kočnicu i olabaviti matice na kotačima pre nego što dizalicom podignete svoje vozilo. Pogledajte u upute koje ste dobili uz automobil gde je najbolje postaviti dizalicu. Rezervne gume se gotovo uvek nalaze u stražnjem delu automobila. Ako vam se ispraznila prednja guma, zamenite je i stražnju gumu stavite na njeno mjesto, a rezervnu stavite na mesto stražnje gume. Matice pritežite postepeno, te naizmenično dijagonalno.

Saobraćaj, vozači,

Alo!/Vladimir Marković

Saobraćaj, vozači, , Foto: Alo!/Vladimir Marković

2. Pokrenite auto prespajanjem akumulatora

Kada isključite motore oba automobila, uzmite kablove i povežite njihove akumulatore. Povežite pozitivne (crvene) stezaljke s pozitivnim terminalima, a tokom celog procesa pazite da kontaktni vodovi ne dođu u dodir. Negativnu (crnu) stezaljku povežite s negativnim terminalom upaljenog automobila, a drugi kraj s neobojanom metalnom površinom za uzemljenje. Startajte motor automobila koji će dati energiju u vaš akumulator i čekajte pet minuta da se napuni.

3. Proverite pritisak u gumama

Nedovoljna količina zraka može uticati na upravljanje automobilom i na samu potrošnju goriva. Prvo proverite koji je preporučeni pritisak (u uputama ili na nalepnici na B nosaču vrata). Realno, sve od 1.8 do 2.4 bara se toleriše, a na novim automobilima će vas ionako upozoriti signalna lampica na ploči sa instrumentima.

Majstor Automehaničar

Shutterstock

Majstor Automehaničar, Foto: Shutterstock

4. Zamenite metlice brisača vetrobranskog stakla

Vrlo je lako da ne primetite da su vam metlice brisača dotrajale sve dok se ne suočite s jakom kišom i ne primetite da ne čiste staklo dobro. Njih je dobro menjati jednom godišnje, posebno nakon svega što su pretrpele zimi. U međuvremenu osluškujte da li škripe ili cvile, što će vam biti siguran znak da je vreme da ih zamenite.

5. Proverite motosno ulje

Tekućine kao što su motorno ulje, ulje za kočnice, tekućina za brisače i rashladna tekućina (antifriz) jesu životna snaga automobila. Da biste provjerili većinu njih, morate biti donekle upoznati sa svojim motorom, pa se posavjetujte s uputama koje ste dobili uz automobil. U njima ćete naći informacije kako pravilno pratiti razinu tekućina i koliko često to trebate raditi. Prije nego što provjerite, uvijek pustite da vam se motor ohladi.