(UKRAJINA UŽIVO) RUSKA VOJSKA ZAUZELA KLJUČNI GRAD Nemačka obustavlja isporuku oružja Ukrajini (FOTO/VIDEO)
Printskrin Telegram

Novi satelitski snimci pokazuju ruske vojne operacije u i blizu gradova Liman i Popasna na istoku Ukrajine, dok ruske snage osvajaju teritoriju u regionu Luganska i Donjecka.

Prema nedavnim izveštajima, ruske snage su preuzele kontrolu nad Limanom i što je drugi ukrajinski grad srednje veličine ove nedelje koji je zauzet.

Bajdenova administracija odobrila je slanje višecevnih raketnih sistema velikog dometa u Ukrajinu, što je značajan transfer koji bi u velikoj meri mogao pomoći Ukrajini u odbrani njene teritorije u regionu Donbasa, saopštili su u petak američki zvaničnici.

Transfer će verovatno biti objavljen sledeće nedelje, rekao je jedan zvaničnik koji je, kao i ostali, govorio pod uslovom anonimnosti da bi razgovarao o bezbednosnim pitanjima. Oružje u transferu će uključivati mobilne raketne bacače koji mogu da pucaju mnogo dalje od lansera koje Ukrajina sada koristi:

U kratkim crtama:

  • Ukrajinski predsednik poručio zemlji „Donbas će biti ukrajinski“ dok Rusija udara na Severodonjeck
  • Američki predsednik Džo Bajden rekao je da njegov ruski kolega Vladimir Putin pokušava da „zbriše“ ukrajinsku kulturu i identitet
  • Ruski ministar finansija kaže da očekuje da će ove godine dobiti dodatnih 14,4 milijarde dolara prihoda od energije
  • Tužilac MKS-a poziva Rusiju da sarađuje u istrazi o navodnim ratnim zločinima

Ukrajinski vojnici se terete za korišćenje zabranjenih metoda ratovanja

23.47 - Ministarstvo državne bezbednosti Luganske Narodne Republike pokrenulo je krivični postupak protiv pripadnika Oružanih snaga Ukrajine, koji se terete za korišćenje zabranjenih sredstava i metoda ratovanja, prenosi Sputnjik.

Prema podacima istrage, 11. novembra 2020. godine, neidentifikovani ukrajinski vojnici bacili su iz letelice „Leleka S-100“ na području sela Stepno u Slavjanoserbskoj oblasti LNR (u tom periodu – teritorija u neposrednoj blizini linije razgraničenja) letke koji podsećaju na novac koji se koristi u prometu na teritoriji LNR.

Nemačka ne isporučuje Kijevu oklopna borbena vozila i tenkove

23.19 - Nemačka ne isporučuje Kijevu oklopna borbena vozila i tenkove jer se pridržava zajedničkog stava federalne Vlade i saveznika iz NATO-a po tom pitanju, izjavila je sekretar nemačkog Ministarstva odbrane Zimte Miler.

Su-25 napadaju Oružane snage Ukrajine u Donbasu

22.43

 

 

U Donjecku gori skladište municije

22.17

 

 

Zelenski: Radimo svaki dan na jačanju naše zaštite

21.52

 

 

Kadirov: Pao je Severnodonjeck

21.30Ramzan Ahmatović Kadirov se oglasio na Telegram kanalu. 

On je napisao:

"Severodonjeck je pod našom punom kontrolom. Nacisti su poraženi. Sve njihove pozicije su uništene. Grad je oslobođen. Stanovnici mogu lako da dišu. Od sada više nisu u opasnosti."

Regioni u Ukrajini u kojima su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost

21.14

 

 

Ukrajina: Muškarcu 15 godina zatvora zbog pomaganja Rusima

20.50 - Sud u Ukrajini osudio je muškarca na 15 godina zatvora zbog pomaganja ruskim trupama u Donjeckoj oblasti.

U granatiranju Hersona poginula jedna osoba

20.27 - Najmanje jedna osoba poginula je danas nakon granatiranja grada Nikolajeva na jugoistoku Ukrajine, saopštile su danas regionalne vlasti.

(UKRAJINA UŽIVO) RUSKA VOJSKA ZAUZELA KLJUČNI GRAD Nemačka obustavlja isporuku oružja Ukrajini (FOTO/VIDEO)

Printskrin Telegram

 

"Harpun" stiže u Ukrajinu

20.05 - Protivbrodske rakete Harpun iz Danske i samohodne haubice iz SAD počele su da pristižu u Ukrajinu, saopštio je ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov.

Rusija krade metal iz Mariupolja?

19.42 - Ombudsman Ljudmila Denisova rekla je da je Rusija počela da prevozi ukradene metalne proizvode iz Mariupolja, isporučujući 3.000 tona prvim brodom za Rostov na Donu.

Litvanci prikupljaju novac za vojni dron za Ukrajinu

19.16

 

 

Ukrajinski ministar: "Sankcije Rusiji nemaju veze sa nestašicom hrane"

18.58

 

 

Hoće li SAD poslati oružje Ukrajini?

18.36 - Američki vojni zvaničnici potvrdili su da su u više navrata razgovarali sa ukrajinskim zvaničnicima o zahtevima Kijeva za dobijanje novijeg, naprednijeg oružja koje bi moglo da pomogne u sprečavanju napredovanja ruskih snaga u Donbasu, ali odbili su da javno kažu da li će ti sistemi biti isporučeni uskoro.

Privreda uništena?

18.14 - Ukrajinski premijer Denis Šmihal izjavio je da je ruska invazija na njegovu zemlju uništila više od 25.000 kilometara puteva, nekoliko stotina mostova i 12 aerodroma.

Šolc i Makron imali jedan zahtev za Putina

17.47 - Predsednik Francuske Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc pozvali su danas predsednika Rusije Vladimira Putina.

(UKRAJINA UŽIVO) RUSKA VOJSKA ZAUZELA KLJUČNI GRAD Nemačka obustavlja isporuku oružja Ukrajini (FOTO/VIDEO)

EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY

 

Ukrajinci objavili novu statistiku

17.25

 

 

Na ulazu u Melitopolj osvanuo natpis: "Rusija zauvek"

17.10

 

 

Varšava nije dobila obećanu pomoć

16.44 - Varšava nije dobila 144,6 miliona evra od Evropske komisije za pomoć ukrajinskim izbeglicama obećanih pre tri meseca.

Porošenko zaustavljen na granici

16.30 - Bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko sprečen je da napusti Ukrajinu kako bi učestvovao na sastanku NATO u Litvaniji, saopštila je danas parlamentarna frakcija njegove stranke.

Slike rata

15.45

 

 

Ukrajinci: "Rusi pucaju po našim poljima dok svetu preti nestašica hrane"

15.15 

 

 

Naslednici "azovaca" spremni za rat?

14:51 - Kako prenose pojedini ruski telegram kanali, očekuje se da će Nacionalni bataljon Azov, koji se predao, uskoro naći sledbenike koji žele da nastave misiju ukrajinskih militanata.

 

 

Tužne scene bola i očaja u Mariupolju

14:40 - Ukrajinski mediji snimili su stanovnika Mariupolja koji je ostao bez doma tokom sukoba u ovom gradu.

 

 

Moskovljani su došli u Donbas

14:32 - Često među Rusima možete čuti opšte mišljenje da se „Moskva smeje“, „Moskovljani se ne biju“ itd.

Dobrovoljac specijalaca „Ahmat” sa pozivnim znakom „Stari” svojim boravkom na liniji fronta dokazuje suprotno. Pored toga, on govori o još jednom momku iz prestonice, programeru Filu, objavili su proruski izvori.

 

Predsednički puk uspešan i po kiši

14:29 - Prvi put ove godine Predsednički puk nastupa pred publikom u Kremlju. Nekoliko stotina gledalaca okupilo se da pogleda predstavu. Kiša ih nije sprečila da prisustvuju svečanosti.

 

Putin: Opasno dalje pumpanje oružja u Ukrajinu

14:13 - Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

On ih je obavestio da je ruska strana otvorena za obnovu dijaloga sa ukrajinskom stranom. Takođe ih je upozorio na to koliko je opasno dalje "pumpanje" Ukrajine oružjem sa Zapada.

Kako je rekao, to vodi ka destabilizaciji situacije. Sa sagovornicima je razgovarao i o specijalno vojnoj operaciji u Ukrajini istakavši da ruske snage striktno poštuju humanitarno pravo.

Zaharova: SAD same provociraju prehrambenu krizu u UKR

13:58 - Portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da Sjedinjene Američke Države same provociraju prehrambenu krizu u Ukrajini.

(UKRAJINA UŽIVO) RUSKA VOJSKA ZAUZELA KLJUČNI GRAD Nemačka obustavlja isporuku oružja Ukrajini (FOTO/VIDEO)

Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

 

Ona je naglasila da Rusija svakodnevno otvara nove koridore za strane brodove, ali kijevske vlasti, faktički, drže kao taoce njihove posade.

Stravična svedočenja meštana Harkova

13:46 - Društvenim mrežama kružu snimak gde meštani Harkova svedoče o žrtvama u eksploziji protivpešadijske mine koja je pogodila jednu zgradu u Harkovu.

Upozorenje: snimak može biti uznemirujući.

 

 

Ulične borbe u Severodonjecku

13:30 - U Severodonjecku se vode ulične bitke, izjavio je danas regionalni guverner Luganska Sergej Haidai. Ruske snage danima pokušavaju da osvoje grad.

 

 

Haidai je danas na svom Telegram kanalu objavio da su "ruske snage pretrpele značajne gubitke" i da su "prinuđene da se povuku" u Severnom Donjecku i okolnim oblastima.

"Narodna milicija LNR daje Ukrajincima u Zolotu poslednju šansu da ostanu živi"

13:24 - Borci NM u Lugansku pune granate propagandnim materijalom koji, između ostalog, obaveštava protivnika da je opkoljen sa svih strana i poziva na predaju. Navodno, granate se ispaljuju mimo regularnih ciljeva.

 

 

Rusi pokazali trofeje

13:13 - Nakon zauzimanja Limana, ruske trupe su pokazale trofeje.
Između ostalog, vidi se i antena za satelitski internet StarLink, koji je doniran još na početku rata Ukrajini, od strane Ilona Maska.

 

 

Podoljak: Sa Rusima jedino silom

13:02 - Savetnik ukrajinskog predsednika i pregovarač sa Rusijom Mihail Podoljak izjavio je danas da se ne može verovati bilo kakvom dogovoru sa Moskvom i da se ruska invazija može zaustaviti samo silom.

- Bilo kakav sporazum sa Rusijom nije vredan ni pare. Da li je moguće pregovarati sa državom koja uvek cinično i propagandistički laže - napisao je Podoljak na Telegramu, prenosi Rojters.

Rusija ukinula gornju starosnu granicu za prijem u vojsku

12:50 - Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon o ukidanju gornje starosne granice za prijem u rusku vojsku, pišu ruski državni mediji.

Izmenom zakona će od sada ruskoj vojsci moći da se pridružuju i stranci.

Ruska Državna duma usvojila je zakon u sredu, ali je bio potreban Putinov potpis da bi postao pravosnažan.

Zelenski: Moramo raditi zajedno na sprečavanju krize

12:38 - Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski razgovarao je sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom o "jačanju odbrambene podrške" Ukrajini i "deblokadi luka" tokom rata.

 

 

- U okviru redovnog dijaloga, imao sam još jedan telefonski razgovor sa Borisom Džonsonom. Razgovarali smo o jačanju odbrambene podrške Ukrajini, intenziviranju rada na bezbednosnim garancijama, snabdevanju Ukrajine gorivom. Moramo zajedno da radimo na sprečavanju prehrambene krize i deblokadi luka - napisao je na Tviteru Zelenski.

Ukrajina: Rusija izgubila 30.000 vojnika

12:25 - Ruska vojska izgubila je oko 30.000 pripadnika od početka napada na Ukrajinu, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Ukrajinski generalštaba navodi i da su ruske snage izgubile 1.330 tenkova, 3.258 oklopnih vozila, 628 artiljerijskih sistema, 930 PVO sistema, 207 aviona, 174 helikoptera, 116 krstarećih raketa i 13 brodova, prenosi Interfaks Ukrajina.

Lansiranje rakete "Harpun"

12:13 - "Ukrinform" je preneo snimak koji su objavile Oružane snage Ukrajine - pomorsko lansiranje raketa tipa Harpun.

"Reč je o isporukama iz Holandije, Velike Britanije i Danske, a uskoro će se pridružiti i druge zemlje. Ove rakete će braniti Ukrajinu od neprijateljskih ruskih brodova u Crnom moru", navodi se u saopštenju ukrajinske vojske.

Pancerhaubice čekaju upotrebu na frontu

11:59 - Nemačka je odgovorila na optužbe za nedovoljnu pomoć Ukrajini. Kako je rekao ministar ekonomije i vicekancelar Nemačke Robert Habek, sada ukrajinski vojnici uče da koriste samohodne haubice Pancerhaubitze 2000.

 

Porošenku zabranili da napusti Ukrajinu

11:45 - Nekadašnjem predsedniku Ukrajine Petru Porošenku kasno sinoć je onemogućeno da napusti zemlju i uđe u Poljsku, piše Ukrajinska pravda.

(UKRAJINA UŽIVO) RUSKA VOJSKA ZAUZELA KLJUČNI GRAD Nemačka obustavlja isporuku oružja Ukrajini (FOTO/VIDEO)

EPA

 

Kako javlja ovaj list, Porošenko je granicu pokušao da pređe na prijelazu Rava-Ruska, dok u njegovoj stranci "Evropska solidarnost" tvrde da su ga vlasti stavile na "crnu listu" i da su mu zabranili izlazak iz Ukrajine.

"Severodonjeck nije odsečen"

11:32 - Ukrajinski guverner Luganska Sergej Hajdaj izjavio je danas da Severodonjeck, poslednji veliki grad u regionu koji kontrolišu Ukrajinci, još uvek "nije odsečen".

Haidai navodi da ruske snage intenzivno granatiraju Severodonjeck, industrijski centar i poslednje veliko uporište ukrajinskih branilaca u Lugansku.

Konašenkov: Liman u potpunosti pod ruskom kontrolom

11:11 - Predstavnik Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov izjavio je danas da su oružane snage Ruske Federacije i samoproglašene Donjecke narodne republike preuzele potpunu kontrolu nad strateškim gradom Liman na istoku Ukrajine, prenosi "RIA Novosti".

Rusija testirala "Cirkon"

11:00 - Rusija je uspešno testirala hipersoničnu krstareću raketu Cirkon na udaljenosti od oko 1.000 kilometara, saopštilo je danas ministarstvo odbrane.

Raketa je ispaljena iz Barencovog mora i pogodila je metu u Belom moru, navodi se u saopštenju.

 

 

Snimak dejstva ruske artiljerije iz drona

10:40 - Rad na pozicijama militanata ruske teške artiljerije Oružanih snaga Rusije: sistema bacača plamena Solncepjok, MLRS Grad i minobacačkih posada.

 

Stigle nove haubice u Ukrajinu

10:23 - Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov je saopštio vest o prispeću prve partije američkih samohodnih 155-mm haubica M109.

 

 

Podrška za branioce LNR

10:11 - Fondacija Prilepin i poslanik iz Ruske Federacije Kuznjecov podržali su branioce Luganske Narodne Republike.

 

Gajdaj: U Lugansku ima 10.000 ruskih vojnika

09:57 - Guverner ukrajinske oblasti Lugansk Sergej Gajdaj izjavio je danas da se u istočnom regionu Lugansk nalazi oko 10.000 ruskih vojnika.

"To su (jedinice) koje su stalno u regionu Luganska, koje pokušavaju da napadnu i pokušavaju da ostvare dobitke u bilo kom pravcu", rekao je Gajdaj na ukrajinskoj televiziji.

Ministarstvo odbrane VB objavilo trenutnu situaciju na terenu

09:44 - Ministarstvo odbrane Velike Britanije objavilo je najnovije obaveštajne podatke o krizi u Ukrajini.

Oni navode da su ruske snage verovatno zauzele veći deo grada Lajman, na severu Donjecke oblasti, u preliminarnoj operaciji za sledeću fazu svoje ofanzive na istoku Ukrajine.

 

 

Lajman je strateški važan jer je mesto glavnog železničkog čvora, a takođe omogućava pristup važnim železničkim i drumskim mostovima preko reke Siverski Donjec, kaže ministarstvo.

Ukrajinska pravoslavna crkva se odvojila od ruske

09:30 - Ukrajinska pravoslavna crkva odvojila se od Moskovske patrijaršije i proglasila potpunu nezavisnost.

Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovske patrijaršije proglasila je danas "potpunu autonomiju i nezavisnost" obrazloživši da se ne slaže sa stavom moskovskog patrijarha Kirila o sukobu.

Ukrajinski guverner: Rusi su ušli u Severodonjeck

09:14 - Guverner Luganska Sergej Hajdaj objavio je da su ruske snage ušle u Severodonjeck, ključan grad u Lugansku i najveći grad u regiji Donbas, koja je još uvek pod kontrolom ukrajinskih snaga.

"Ukrajinske snage možda će se morati da se povuku iz poslednjeg uporišta u Lugansku kako bi izbegle zarobljavanje", tvrdi Hajdaj.

 

 

Dodaje da je 90 građevina uništeno, ali da uprkos tome Rusi neće moći da zauzmu Lugansk u narednim danima.

Orban i Džonson razgovarali o situaciji u Ukrajini

09:05 - Premijer Mađarske Viktor Orban razgovarao je telefonom sa svojim britanskim kolegom Borisom Džonsonom o "zabrinjavajućoj" situaciji u Ukrajini, izjavio je danas Orbanov predstavnik za medije, Bertalan Havasi.

Napad u Svatovu

08:45 - Ukrajinska „Točka-U“ ubila je dve osobe u Svatovu, LNR. Povređeno je 10 osoba, među kojima 4 dece, tvrde ruski izvori.

Ukrajinci od jutros gađaju Donjeck

08:24 - Ukrajinske snage od jutros gađaju Donjeck i Jasinovatu. Na Jasinovatu je palo pet projektila.

 

 

Rusi objavili snimak napada u Avdejevki

08:13 - Prvo izviđanje ciljeva, a zatim potpuno uništenje. Zajedničke akcije artiljerije Oružanih snaga DNR i obaveštajnih službi Oružanih snaga Ruske Federacije na identifikaciji i uništavanju položaja Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Avdejevke.

 

Moguće povlačenje iz Luganska

07:55 - Dok ruske trupe napreduju ka istoku, ukrajinske snage će možda morati da se povuku iz poslednjeg džepa koji kontrolišu u regionu Luganska kako bi izbegle da budu zarobljene, rekao je danas jedan ukrajinski zvaničnik.

Povlačenje ukrajinskih snaga moglo bi da približi ruskog predsednika Vladimira Putina cilju da u potpunosti zauzme regione Luganska i Donjecka na istoku Ukrajine, navodi Rojters.

Zelenski na staklenim nogama?

07:49 - Što skoriji završetak krize u Ukrajini već sada je od prioritetnog značaja za Nemačku, Francusku i Italiju, piše „Njuzvik“.

U članku se navodi da predsednik Ukrajine u budućnosti neće moći da ignoriše scenario po kojem bi zapadni lideri koji podržavaju Ukrajinu mogli da počnu da revidiraju svoju poziciju.

Uklonjena uništena artiljerijska tehnika na Azovstalju

07:35 - "Uspeli su da doteraju MLRS i haubice Grad na teritoriju fabrike. Neki su uništeni artiljerijom i VKS, ali jedan je bio kao nov. Jedan:nula za jedinicu armije DNR: za denacifikaciju", objavili su proruski izvori na Telegramu.

 

Ukrajinski vojnik igra pored haubice

07:20 - Lokacija i vreme nastanka snimka nepoznati.

 

 

Borba ruskih padobranaca za uporište

07:13 - Jedinica Vazdušno-desantnih snaga Rusije, uz podršku artiljerije, suzbila je otpor uporišta Oružanih snaga Ukrajine, koje se nalazi na povoljnoj visini, i primorala ukrajinske militante da napuste svoje položaje.

 

 

Granatirano selo u Belgorodskoj oblasti, povređen muškarac

07:11 - Jedna muška osoba povređena je danas u granatiranju sela Nehotejevki u ruskoj Belgorodskoj oblasti sa teritorije Ukrajine, saopštio je lokalni guverner Vjačeslav Gladkov.

On je na svom Telegram kanalu naveo da je u granatiranju oštećeno osam kuća, kao i gasovod i dalekovodi, prenosi RIA Novosti.

 

 


U belgorodskom selu Nehotejevki uvedena je vanredna situacija, a guverner je juče zahtevao potpunu zabranu putovanja u pogranična sela.

 

 

"Donbas će biti ukrajinski": Zelenski

07:01 - Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pokazao je odlučan ton u svom redovnom noćnom video obraćanju usred izveštaja da je Rusija zauzela Liman i da udara na grad Severodonjeck.

Ukrajina je štitila svoju zemlju „koliko naši trenutni odbrambeni resursi dozvoljavaju“, rekao je on. „Ako okupatori misle da će Liman ili Severodonjeck biti njihovi, greše“, rekao je Zelenski. "Donbas će biti ukrajinski."

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (4)

Loading
Gubitnici

28.05.2022 08:34

Ukrajinu zapad zaduzio milijarde zbog rata, a dostavljao im oruzje koje ne vredi ni dolar!!! Ali zato ce ga skupo otplacivati u zitu i rudama. Postali vazali zapada, a Rusi im oteli ono sto su hteli. Samo marioneta Zelenski zamajava narod i prica o nekoj pobedi.

Zoran

28.05.2022 11:03

Dali ce Zelenski pruzati otpor do poslednjeg vojnika i infrastrukture samo da bi komicar igrao predstavu ili ce shvatiti da ovo.nije glumacka tragedija vec realnost u kojoj hiljade zivota tera nepotrebno zbog interesa zapada u smrt.

Sezontije Prvi

29.05.2022 18:57

Ko će Americi da plati višecevne raketne bacače kad Ukrajinu rasparčaju Poljska, Mađarska i Rusija? Pitam se i sekiram.

Mile

29.06.2022 14:21

Suvišno je komentarisati nekoga ko nevidi dalje od svog nosa. A toliko mu je naroda izbeglo i izginulo zarad zapadne hegemonije.