ŠTA JE AZOV BATALJON Neonacistička brigada koja ubija ruske generale i kreira ukrajinsku ratnu propagandu
Foto: Shutterstock/Ilustracija: A.V.

Na fotografiji koja je objavljena ove nedelje, krupni muškarac u tamnoplavoj uniformi leži bez svesti na snegom prekrivenom tlu, a desna mu je strana zalivena krvlju.

"Azov je eliminisao general-majora! I od mača svoga ćeš živeti!", stajalo je u opisu.

Neimenovani oficir je navodno bio četvrti ruski general koji je ubijen u Ukrajini. Njegove ubice? Ekstremno desničarski bataljon Azov.

Ova jedinica je ponovo dospela na naslovne strane nakon što je Moskva tvrdila da su organizovali lažnu operaciju kako bi digli u vazduh pozorište puno civila u opkoljenom gradu Mariupolju.

Azovska dobro podmazana PR mašina proizvodi ukrajinske ratne video snimke najkvišeg kvaliteta sa dronovima koji savršeno snimaju napade dok se dešavaju u realnom vremenu.

Ukrajinske oružane snage su rado koristile video-snimke Azova kao vizuelni dokaz kontranapada zemlje na invazijsku vojsku. Ruski tenkovi su viđeni razneseni u komade, kako izbacuju oblake dima dok su snimci iz vazduha prikazivali napade sa preciznošću kao u video igrici.

Nikada nije imao značajnu ulogu u ukrajinskoj politici, ali video snimci njihovih povremenih marševa sa bakljama pomogli su da se potvrdi narativ Kremlja o Ukrajincima koji su neonacisti.

Ukrajinske oružane snage bile su iznenađene u proleće 2014. kada su separatisti koje podržava Rusija počeli da preuzimaju delove industrijskog srca Ukrajine na istoku. Pošto su regularne ukrajinske trupe bile nespremne da vode rat, građani svih klasa su uzeli oružje i otputovali na istok.

Bataljon Azov je bio jedna od nekoliko dobrovoljačkih snaga koje su preuzele posao borbe protiv separatista koju regularna vojska naizgled nije mogla da sprovede.

Mesecima kasnije, istaknuti zagovornici prava, kao što je "Hjuman Rajts Voč", izvestili su o verodostojnim navodima o mučenju i drugim neviđenim zlostavljanjima od strane Azova i drugih dobrovoljačkih bataljona.

Nekoliko pripadnika drugih dobrovoljačkih bataljona osuđeno je za kršenje ljudskih prava tokom boravka na istoku, ali niko iz Azova navodno nije osuđen.

Azov je osnovao Andrij Bilecki, ultranacionalistička politička figura koja je imala sukobe sa zakonom i koja je bila umešana u različite grupe koje su se poigravale nacističkim simbolima.

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 23. dan, a situaciju uživo možete da pratite klikom OVDE.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading