Filipini i Kina
Foto: Tanjug/AP/Tanjug

Time se pridružio grupi bezbednosnih zvaničnika koji su obećali da će braniti naciju nakon secesionističkih pretnji bivšeg predsednika Rodriga Dutertea.

Duterte je 30. januara pozvao na nezavisnost svog rodnog ostrva Mindanao na jugu Filipina pošto se njegov savez sa predsednikom Ferdinandom Markosom Mlađim raspao prošle nedelje zbog neslaganja oko napora za izmenu ustava.

"Mandat Odeljenja za nacionalnu odbranu je da obezbedi suverenitet države i integritet nacionalne teritorije kao što je sadržano u ustavu", rekao je ministar odbrane Gilberto Teodoro u saopštenju.

"Mi ćemo striktno sprovoditi ovaj mandat bilo spolja ili interno", dodao je on.

Teodorove komentare je u sličnom tonu ponovio i savetnik za nacionalnu bezbednost, koji je u nedelju rekao da vlada neće oklevati da "koristi svoj autoritet i snage da uguši i zaustavi sve pokušaje rasparčavanja Republike".

Duterte je ušao u istoriju tako što je postao prvi filipinski predsednik koji je došao sa ostrva Mindanao bogatog resursima, koje je decenijama opterećeno nasiljem i sukobima dok se vlada borila protiv pobunjenika i ekstremista.

Nemiri su obeshrabrili investicije i ostavili mnoga sela u siromaštvu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading