policija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Više od 330 mafijaša i njihovih saradnika, uključujući radnike administracije i policije, suočili su se sa optužbama za različita dela, od ubistva, iznude i korupcije do trgovine drogom i pljačke, tokom suđenja koje je trajalo skoro tri godine, od januara 2021. godine, prenosi Skaj njuz.

Novinska agencija Ansa javila je da je sudijama trebalo sat i 40 minuta da pročitaju presudu.

Na najteže kazne osuđeni su dvojica lidera Ndrangete Saverio Racionale i Domeniko Bonavota na po 30 godina zatvora.

Među osuđenima su bili Domeniko Tomaino, poznat kao "Vuk", koji je dobio 17 godina zatvora, "Debeli" Frančesko Barbijeri, koji je dobio 24 godine i Vinćenco Barba, poznat kao "Muzičar", koji je osuđen na 28 godina.

Nekoliko desetina doušnika je izdalo organizaciju i njen strogi kodeks ćutanja kako bi pružili dokaze za tužilaštvo.

"Današnja presuda znači da je cela provincija Kalabrija oslobođena od vođa ove kriminalne grupe", rekao je sudija Nikola Grateri. 

On je rekao da je ključni aspekt presude bilo potvrđivanje veze između Ndrangete i mreže profesionalaca.

Među osuđenima je i Đankarlo Piteli, advokat i bivši političar stranke Forca Italija, koji je osuđen na 11 godina zatvora zbog saradnje sa mafijom i prosleđivanja informacija.

Đorđo Naseli, bivši šef lokalne policije, osuđen je na dve i po godine zatvora.
Sudije su izrekle manje kazne nego što je tužilaštvo tražilo u velikom broju slučajeva, a više od 100 osumnjičenih je oslobođeno optužbi.

Na današnje prvostepene presude žalbu mogu da ulože i odbrana i tužilaštvo.

Suđenje je bilo fokusirano isključivo na jednu grupu - klan Mankuzo iz provincije Vibo Valentija, što znači da je dobar deo vođa "Ndrangete" ostao netaknut. Još 70 optuženih u prvobitnom suđenju bilo je proglašeno krivim u novembru 2021. godine, nakon što su se opredelili za ubrzani postupak u zamenu za smanjenje kazni.

Specijalne snage i elitne jedinice pokrenule su akciju protiv  "Ndrangete" u decembru 2019. godine, sa oko 3.000 oficira koji su izvršili raciju u 12 italijanskih regiona i takođe izvršili hapšenja u Nemačkoj, Švajcarskoj i Bugarskoj.

Operacija je nazvana "Rinascita-Skot", što se odnosi na ponovno rođenje regiona ("rinascita" na italijanskom) - i američkog specijalnog agenta Skota V. Sibena, koji je pomogao italijanskoj policiji da otkrije veze između kolumbijskih kartela i Ndrangete.

Zaplenjena je imovina i gotovina vredna više miliona evra, dok je 300 osumnjičenih privedeno.

Smatra se da je Ndrangeta najmoćnija mafijaška grupa u Italiji, koja je premašila i sicilijansku Kozanostru. 

Osnovana je u 18. veku u Kalabriji, a izrasla je u jednu od najmoćnijih, najobimnijih i najbogatijih kriminalnih organizacija na svetu.

Ndrangeta je jedina mafija koja je aktivna na svim kontinentima - osim na Antarktiku - i za nju se tvrdi da kontroliše 80 odsto evropske trgovine kokainom i da ima procenjeni godišnji promet od 52 milijarde funti (oko 59,5 milijardi evra).

Premijerka Italije Đorđa Meloni nedavno je izjavila da Italija trenutno ima najefikasniju taktiku u borbi protiv organizovanog kriminala.

„Imamo izuzetno promenljivog neprijatelja i borba protiv mafije je kamen temeljac ove vlade“, rekla je ona, prenosi Tanjug.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading