Zaplenjeni kokain u Španiji
Foto: Profimedia

Kako se navodi, Specijalno tužilaštvo (SDT) je tokom 2022. godine u saradnji sa međunarodnim partnerima sprovelo osam krivičnih istraga u vezi sa švercom droge.

“Više državno tužilaštvo vodilo je tri krivične istrage u vezi sa drogom na međunarodnom i nacionalnom nivou. Ove istrage dovele su do zaplena droge u Crnoj Gori, Srbiji i Albaniji. Policijska jedinica zadužena za krivična dela u vezi sa drogom sada je podeljena u dve grupe, jedna za borbu protiv krijumčarenja droge u vezi sa organizovanim kriminalom i druga za prevenciju zloupotrebe droga. Ukupno imaju 25 članova”, piše u izveštaju, prenosi "RTCG".

Međutim, upozoreno je na potrebe zakonskih izmena.

“Nedovoljan kapacitet skladištenja zaplenjene droge tek treba da se reši. Crna Gora tek treba da usvoji izmene i dopune Zakonika o krivičnom postupku kako bi se omogućilo da se kao dokaz za sudski postupak zadrži samo uzorak droge, a ne cela količina kao što je slučaj”,  navodi se u izveštaju EK. 

Kako sada stvari stoje, podsetimo, u crnogorskim sudovima čuvalo se 1,2 tone kokaina zaplenjenog u Zeti u avgustu 2021. godine i oko 500 kilograma te droge nađene u magacinu “Volija” 2022. godine. 

U međuvremenu, tvrdi se u najnovijem izveštaju EK, tone zaplenjene droge nalaze se u tužilaštvima i sudovima u zemlji, u neodgovarajućim zdravstvenim i bezbednosnim uslovima, čekajući suđenja.

“Crna Gora mora prioritetno izmeniti pravni okvir o skladištenju i uzorkovanju droga i uskladiti ga sa zdravstvenim, bezbednosnim i ekološkim standardima EU u skladištenju, transportu i uništavanju narkotika”, navodi se u izveštaju Evropske komisije

Dokument EK objavljen je 8. novembra u Briselu, a predstavio ga je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji. 

Prema izveštaju, Crna Gora nema uspostavljenu strategiju o drogama otkako je prethodna strategija okončana 2020. godine.

“Nacionalni sistem ranog upozoravanja još uvek nije spreman za povezivanje sa sistemom ranog upozoravanja EU, jer ima ograničene operativne kapacitete. Vlada je usvojila pravilnik o načinu uništavanja droge i vođenju evidencije o oduzetoj i uništenoj drogi”, navela je EK. 

Crna Gora, smatraju, treba da usvoji sveobuhvatnu nacionalnu strategiju za droge. 

“I da obezbedi funkcionisanje nacionalne opservatorije za droge i unapredi nacionalni sistem ranog upozoravanja kako bi se omogućila njegova povezanost sa sistemom ranog upozoravanja EU”, piše u izveštaju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading