Alo!
Foto: Alo/Alo!

Premijerki je šef Delegacije EU u Srbiji uručio Izveštaj Evropske komisije o Republici Srbiji za 2023. godinu i novi Plan razvoja za Zapadni Balkan.

Pitanja medija

- Uvek se u Srbiji nađe gomila dušebrižnika da vas vuku nazad, čak i kada radite teške reforme, sa sim najvišim ocenama i Venecijanske komisije i Evrope - rekla je Brnabić.

- Kada dođe do reformi važan je kvalitet, a ne ko ih implementira. A u Srbiji ne može to tako. Ako hoće Vučić da sprovede reformu pravosuđa, onda se jave da kažu ne može - rekla je ona i dodala:

- Zato što im nije važna reforma, već to iskoriste to u političke svrhe. I to treba svi da znamo. Upravo to rade oni koji kažu da su evropejci. Takav je slučaj bio i sa medijskim zakonima. Imali su svoj interes, i onda su svašta pričali.

Brnabić za Alo

Na pitanje kako komentariše napade na porodicu predsednika Srbije, rekla je:

Alo!

Alo!

 

 

- I sada na sastanku smo pričali i o kampanji. Ambasador je rekao da se nada da će biti fer. Ova kampanja je sve osim fer i čiste. Ovako nešto što predsednik Vučić doživljava, to nije viđeno nigde i nikada u svetu. To niko od političara nije sebi dopustio, niakda - napmenula je premijerka.

- Ali što ne bi to radili, kada su prošle nedelje napali Vučićeve roditelje, jel se neko oglasio? jel neko izu opozicije, koja kaže da je protiv nasilja, reagovao? Ne nije. Da li jereagovao neko juče, akada su promovisali taj proglas, o tome da ne možemo da živimo u zverinjaku? Ne ni jednom rečju. Zato što je nasilje dozvoljeno kada je Vučić i njegova porodica u pitanju - rekla je Brnabić i dodala:

- I pošto niko nije reagovao, onda su nastavili. krenuli su od Andreja, pa na Danila, pa na roditelje, pa na Milicu, pa su danas krenuli da pričaju najodvratnije stvari o Vukanu. Nikad gore nije bilo što se tiče kampanje.

- Ali veruje, da smo makar stigli do dna. Ono je duboko, ali smo stigli, valjda. Ne znam šta mogu dodatno da urade. Mislim da je to katastrofalno. Ako oni kažu da je to normalna Srbija, ja kažem da nije. I ja još jednom kažem niko ne želi da živi u takvoj Srbiji, gde je dozvoljeno da napadate roditelje nečijeg političara, da insinuirate neke stvari kao što su oni insinuirali, to je skandal. Puna podrška Aleksandru Vučiću i njegovoj porodici i zaista mi nije jasno kako izdržava te stvari. Kako primi taj udarac i nastavi da radi - istakla je premijerka.

Brnabić: U Srbiji vas u reformama sapliću oni koji su navodno za reforme

Odgovarajući na pitanja novinara o medijskoj reformi, predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić rekla je da implementacije reformi ni u jednoj zemlji nisu lake, ali da su u Srbiji one „pakleno“ teške, i da se ne gleda kvalitet reforme, već ko ih implementira. Takav je slučaj, kako kaže, uprkos najpozitivnijim ocenama Evropske komisije i sprovedenim transparentnim procedurama, i sa referendumom o pravosuđu o izmenama Ustava, za vladavinu prava i nezavisno pravosuđe, za slučaj medijskih zakona i sa usvajanjem zakona o upravljanju preduzeća u državnom vlasništvu.

"Kad god imate kao Vlada neku želju da uradite nešto ozbiljno i dobro, uvek se nađe gomila dušebrižnika, deo medijske scene, organizacije civilnog društva i ko sve ne i jedan vas uhvati za sako pa vas vuče nazad, drugi za rukav pa vuče nazad, treći bije po glavi, četvrti vas sapliće i udara u čukljeve, i onda vam svi ti dođu i kažu – e znate, ne napredujemo dovoljno brzo“, rekla je ona. Premijerka dodaje da u zemljama koje imaju ozbiljnu opoziciju i odgovorne organizacije civilnog društva, nije važno ko ih implementira, već je važan kvalitet same reforme, dok u Srbiji, kako sama kaže:

"Ako Aleksandar Vučić hoće da uvede nezavisno pravosuđe, onda se jave i kažu - to nećemo, već želimo da država kontroliše ko će da bira sudije. A ako Ana Brnabić želi da uvede Savet za štampu, onda kažu - e, ne može i ako usvojite baš takav zakon, bez obzira što sve vreme radite sa Evropskom komisijom, ako ga usvojite, mi ćemo svim našim medijima da objavimo da ste zaustavili evropski put Srbije. Eto, tako izgledaju reforme u Srbiji“. Ističe i da se ni danas, ni sutra, neće čuti izvinjenje od onih koji pričaju o evropskom pravcu, i koji su rekli da je medijski zakon katastrofalan, pa čak i kad se pohvali, jer kako kaže oni će reformu iskoristiti u svoje političke svrhe, pa taman usporili ili zaustavili put Srbije u Evropsku uniju. „Takav je bio slučaj i sa medijskim zakonima. Imali su svoj komercijalni interes, kompanije koje učestvuju na tržištu te im ovi zakoni nisu bili u skladu sa njihovim kompanijskim interesom i onda smatraju da im je sve dozvoljeno da pričaju kako ćemo mi tim zakonima da zaustavimo evropske integracije“, rekla je ona i dodala da sada, kada je stigao Izveštaj o napretku Srbije u kojem se nalaze pohvale za te zakone, neće se ništa promeniti. „Mi idemo dalje, guraćemo koliko god možemo, jer mi verujemo, ne samo u evropski put, već da ove reforme doprinose građanima i boljoj Srbiji, kvalitetnijem životu svih naših građana“, zaključila je Brnabić.

Brnabić posebno istakla sektor informaciono komunikacionih tehnologija

- Svakako je sektor  informaciono komunikacionih tehnologija najbrže rastući sektor naše ekonomije. Čekamo podatke ali ja verujem da ćemo ove godine imati izvoz nešto više od 3,8 milijardi evra. Ali ono što je važno povodom borbe za te fondove za digitalizaciju,informormacione tehnologije,veštačku inteligenciju, superkompjutere... mi kao da smo već deo EU zašto što smo mi deo programa Digitalna Evropa. Pa tako da naši timovi, naučni instituti ... apliciraju kao da smo član EU i to nam dosta olakšava. Ovaj novac ćemo koristiti najverovatnije za infrastrukrturu i zdravstvo i za sve ono što je najvažnije za socijalno- ekonomski dalji razvoj Republike Srbije - rekla je premijerka.

Visoke ocene EK

- Najvažnija stvar je da je EK prepoznala jasan napredak Srbije. To se vidi iz izveštaja gde ni jedna oblast nije označena kao nazadovanje. U svim osim u tri oblasti primećen je napredak. Mislim i na vladavinu prava, ekonomije...

- Što se tiče reforme pravosuđa, tu je konstatovan izvestan napredak, što je bolja ocena nego prošle godine. Preduzet je niz koraka da se smanji politički uticaj na pravosuđe.

- U 2022. godini je došlo do povećanja presuda za korupciju na visokom nivou, i to je ono što je važno, i imamo veći broj novih istraga.

- Dobili smo najveću ocenu EK, posebno u oblasti energetike. Svi oni koji govore da su proevropski nastrojeni koriste ervopsku agendu za svoje političke svrhe i da bi napali vlast u Srbiji. Da podsetim na dušebrižnike.

Sastanku je prisustvovala i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading