Vitakerovi
Foto: Printscreen/FOTO: SOFT WHITE UNDERBELLY

Međutim, jedan fotograf je dokazao da takve zajednice zaista postoje nakon što je dokumentovao tajni život Vitakerovih, porodice u Americi čiji članovi komuniciraju samo gunđanjem i lajanjem na prolaznike.

"Bilo je potpuno van kontrole - najluđa stvar koju sam ikada video", prisećao se tada dokumentarist Mark Laita (63) u podkastu Konkrete. On je uspeo da opiše svoj prvi susret sa Vitekerima, koji žive u ruralnom planinskom gradu Od u Zapadnoj Virdžiniji, koji ima populaciju od oko 779 ljudi.

Laita je objavio 12 minuta dug dokumentarni film na svom Jutjub kanalu Soft White Underbelly, u želji da svetu otkrije neispričane priče širom Amerike. On je opisao svoje susrete sa brojnim ljudima a među njima i o Vitakerove koje je upoznao prvi put 2004. a onda ih opet posetio pre skoro tri godine.

Generacijama unazad žive isto

Vitakerovi su Lorejn, Timi i Rejn. Jedan od braće je preminuo posle srčanog udara, a imaju tu i druge rođake. Njihovi roditelji su bili bliski rođaci, sa obe strane, jer imaju istu babu i dedu, i od oca i od majke.

"Genetske mešavine i komplikacije uzrokovale su im baš opasne probleme, u najmanju ruku", kaže on i dodaje:

"Oni samo idu okolo, vidite im oči koje su ukrštene i lajali su na nas. Jedan od njih, ako biste ga pogledali i počeli da pričate sa njim, on bi počeo samo da trči kao bez glave a pantalone bi mu skroz spale".

Neki od njih komuniciraju samo kroz skvičanje i vikanje. Ali i uprkos tome, činilo se da mogu da razumeju fotografa šta bi ih pitao.

- Razumeju šta im pričate -rekao je jedan njihov rođak, a potom dodao: "Ako im se ne sviđa, počeće da viču, vrlo lako ćete shvatiti da je to loša ideja".

Ne vole da ih ismevaju

Kada je išao kod njih imao je pratnju policije a ispričao je kako je mukotrpno gradio odnos sa porodicom. Prvi put ga je dočekao njihov prilično zaštitnički nastrojeni komšija, naravno sa puškom.

- Ne vole da im neko dolazi i ismeva ih - rekao je on govoreći u jednom potkastu kako su mu na kraju ipak dozvolili da ih slika a ček je dobio i neke poklone od njih.

Kada se Laita ponovo vratio kod Vitakerovih snimio je kako im je kuća još više propala kao i da žive sa gomilom životinja. On ih je slikao, kako bi ukazao da žive u velikom siromaštvu, ali su ga mnogi kritikovali komentarišući kako samo želi da eksploatiše njihov život i situaciju u kojoj su se zatekli.

 

 

Zapadna Virdžinija je inače jedna od najsiromašnijih država u Americi. Skoro 17 odsto populacije od 1,77 miliona ljudi ovde živi u siromaštvu. Procenat na nivou cele Amerike je 11. Gore je samo u Misisipiju, Luzijani, Novom Meksiku i Akanzasu.

Melodi Vest i Šejn Simons, koji imaju Jutjub kanal Real Appalachia kažu kako Laita radi "dobar posao pomažući da se skupi novac za ove ljude", ali u isto vreme upozoravaju kako samo podržava stereotipe koji su tu decenijama.

- Jednostavno, mislim da može više da se uradi za te ljude. Mislim da se on pretvara da im ekstremno puno pomaže, ali zapravo to nije potpuna istina - rekla je Melodi.

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading