gojaznost
Foto: Alo/Alo!

 Tim povodom, Privredna komora Srbije i Ministarstvo zdravlja potpisali su Sporazum  kojim će se započeti novi petogodišnji ciklus saradnje ove dve institucije u oblasti prevencije gojaznosti kroz kampanju "Teži ravnoteži". Sporazum su potpisali Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS) i prof. dr Danica Grujičić, ministarka zdravlja Republike Srbije.

„Tema gojaznosti, koja se na prvi pogled možda svrstava u domen estetike, zapravo to nimalo nije, jer se procenjuje da će problem gojaznosti u svetu, koštati društvo oko četiri triliona dolara do 2035. godine. Gojaznost može da utiče na svaku privrednu aktivnost i na produktivnost zaposlenih. Sistemski problem u čitavoj Evropi je finansiranje zdravstvene pomoći jer ukoliko se ne budemo bavili svojim zdravljem, zdravstvena pomoć neće biti održiva na dosadašnji način. Zbog toga je ključna preventiva koja košta mnogo manje”, naveo je Čadež.

Ministarka zdravlja prof. dr Daniica Grujičić ocenila je da je gojaznost veliki zdravstveni problem jer gojazni ljudi mnogo češće oboljevaju od dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti, a gojazni hronični bolesnici imaju dodatne zdravstvene komplikacije.

„Bitno je da sa ovom akcijom krenemo i u vrtićima i školama, da naučimo decu o zdravoj i uravnoteženoj ishrani, i da se u duhu kampanje Teži ravnoteži – izbegava preterano slatko, previše masno i slano...“, ističe Grujičić.

Ona je poručila da je važno da i privreda i različite organizacije budu uključene u akciju, a da Privredna komora Srbije može mnogo da pomogne kada je u pitanju izgled i preglednost, čitljivost deklaracija, bar kad je reč o delu koji opisuje sastav i kalorijsku vrednost proizvoda.

Grujičić je podsetila da Čigota na Zlatiboru ima veliku ulogu u lečenju gojaznosti, kao i da je lokalna uprava opštine Čajetina izdvojiola sredstva za rekonstrukciju Čigote kao zdravstvene ustanove koja će biti specijalizovana za lečenje gojazne dece. Gojaznost nije samo posledica loših navika nego se tu mogu kriti endokrine bolesti i druga oboljenja i zato je btno da postoji jedna ovakva institucija.

Značaj preventive, prema rečima ministarke je nesporan a ne smemo zaboraviti psihu jer mi smo svi duhovna bića i neophodna je ravnoteža i na tom planu.

Gojaznost problem modernog društva

Gojaznost je jedan od najbrže rastućih problema modernog društva, ne samo u Srbiji, već i u celom svetu. Prema zvaničnim podacima Svetske zdravstvene organizacije za evropski region, skoro 60 odsto odraslog stanovništva ima prekomernu telesnu težinu ili je gojazno. S druge strane, ova pojava je prisutna kod svakog trećeg deteta (27% devojčica i 29% dečaka), pokazuju podaci iz 2022. godine.

PKS uputila više od 130 inicijativa u oblasti zdravstva

Predsednik PKS zahvalio se Ministarstvu zdravlja na dosadašnjoj saradnji navodeći da je PKS uputila u proteklih nekoliko godina više od 130 inicijativa, a više od polovine je prihvaćeno. Dobru saradnju potvrđuje i period korone, kada se privreda trudila da bude od pomoći i zjaednički su sprovedene brojne humanitarne akcije.

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading