ALARMANTNA SITUACIJA U EVROPI Gojazno 60 odsto Evropljana, evo kakvo je stanje u Srbiji
Foto: Shutterstock

Prema zvaničnim podacima Svetske zdravstvene organizacije za evropski region skoro 60 odsto odraslog stanovništva ima prekomernu telesnu težinu ili je gojazno.

Panel je bio prilika da se produbi razgovor o ovom multidimenzionalnom izazovu modernog društva i sagledaju mogućnosti za prevenciju i prevazilaženje ovog problema.

U ime Ministarstva zdravlja prisutnim gostima se obratila dr Zvezdana Bjeletić i istakla da je to ministarstvo još 2008. godine donelo Nacionalni program za prevenciju gojaznosti kod dece i odraslih, koji predstavlja strateški okvir i opredeljenost da se bavi prevencijom gojaznosti kao jednim od gorućih javnozdravstvenih problema.

U okviru Nacionalnog programa definisane su prioritetne oblasti za akciju, a jedna od njih se odnosi na promociju zdravlja i prevenciju prekomerne telesne težine. I upravo u ovom segmentu je posebno istaknuto partnerstvo sa Privrednom komorom Srbije kao primer dobre prakse, koja je jedinstvena u regionu.

U ime Istitiuta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" dr Dragana Jović predstavila je rezultate istraživanja o stilovima života građana Srbije koje ova institucija sprovodi svakih pet godina, posebno istakavši napredak kada je u pitanju redovnije konzumiranje doručka, veće unošenje voća i nešto učestalija fizička aktivnost većeg intenziteta u odnosu na ranija istraživanja.

Takođe, posebno je istakla da je Svetska zdravstvena organizacija proglasila infodemiju, kao veliku opasnost širenja netačnih informacija i apelovala na većem konsultovanju struke posebno kada je reč o pravilnim režimima ishrane.

BONUS VIDEO

@alo_portal Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje proslavi osnivanja SNS stranke! 🇷🇸 #alonovine #alo #sns #snsstranka #srbija #fypシ ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading