BROJ GOJAZNE DECE SVE VIŠE RASTE Danica Grujičić upozorila na opasnost od brze hrane
Foto: Shutterstock/Alo.rs/ Shutterstock

Ministarka zdravlja Danica Grujičić kaže da je prema procenama koje je sprovelo ministarstvo zdravlja, broj gojazne dece ide i više od 30 odsto.

- Procena je da više od 30 odsto naše dece ima problem sa prekomernom težinom. Brza hrana je opasna kao droga. Mi radimo na tome da se obnovi Čigota. To je jedna od retkih institucija koja se bavila tim problemom, a posebno je imala program za decu - kaže ministarka.

Grujičić ističe da brza hrana ne bi trebalo da se prodaje u blizini škola.

Kao što su zabranjene kockarnice u okolini škola, tako treba da bude zabranjena i brza hrana. Bilo bi super kada bismo decu mogli da hranimo u školi, da imamo neki ketering, rekla je Grujičić gostujući na Pinku.

Ona je dodala i da bi uskoro, u okviru nekog od ministarstava, trebalo da bude formirana kancelarija ili uprava za retke bolesti.

- Mi smo predložili u našem, ali smo ostavili udruženjima pacijenata sa retkim bolestima da odluče gde im je lakše i gde će više moći da utiču na određene odluke vlasti - istakla je ona i dodala da većina zahteva tih udruženja nije vezana za lekove, jer su oni obezbeđeni, već za socijalna davanja koja su, kako kaže, zaista minimalna.

Prema njenim rečima, Republička stručna komisija za retke bolesti je razgovarala sa pacijentima kojima treba izaći u susret i dodala da to državu neće koštati ni približno koliko lekovi.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading