doktor
Foto: Shutterstock/Shutterstock

U ranoj fazi visoki krvni pritisak ne izaziva gotovo nikakve simptome, a kada se otkrije već su prisutne vrtoglavica, glavobolja, zamućeni vid i krvarenje iz nosa. Reč je pritisku krvi na arterije i njegova normalna vrednost je 120/80mmHg, dok je hipertenzija stalno povišeni krvni pritisak, kada su vrednosti iznad 140/90mmHg.

Nepoznati uzroci

- Kod mladih se hipertenzija javlja uglavnom u umerenom i blagom obliku, a vrlo često se sasvim slučajno otkrije kroz sistematske preglede. Na hipertenziju treba misliti mnogo češće jer su sve prisutniji faktori rizika koji doprinose da imamo esencijalnu hipertenziju. Esencijalna ili primarna hipertenzija uzrokovana je nepoznatim uzrocima, ali određeni faktori rizika doprinose da je ona sve prisutnija – kaže specijalista socijalne medicine dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja pri ZZJZ.

Povezanost s drugim oboljenjima i faktorima rizika

BOLEST ZVANA TIHI UBICA SVE VIŠE NAPADA MLADE: Najčešće se otkrije na sistematskom, a oštećuje srce, krvne sudove i bubrege

Foto: Youtube/Printscreen

 

Primarna hipertenzija je najzastupljenija, a kada je reč o sekundarnoj postoji i određeno oboljenje, sindromi ili genetske malformacije, najčešće oboljenja bubrega.

- Mnogo više je esencijalnih hipertenzija, a na njih moramo da mislimo jer su među vodećim faktorima rizika zbog zbog kojih dolazi porasta gojaznosti, a imamo je već u dečjoj populaciji zbog nepravilne ishrane, nedovoljne fizičke aktivnosti, preteranog unosa soli uz određene stresne situacije karakteristične za decu, adolescente i mlade. Hipertenzija dugo ostaje neprepoznata jer uglavnom kod mladih ne daje simptome zbog kojih bi obratili roditeljima ili zdravstvenim radnicima. Obično osete glavobolju, zamor ili imaju krvarenje iz nosa – kaže dr Kosić Bibić.

Ako se jave značajniji simptomi, kao što je zamućenje vida, preteran unos vode, preterano mokrenje ili pareza facijalis, onda je hipertenzija značajno uznapredovala.

Nije bez razloga dobila naziv "tihi ubica"

Važno je otkriti je na vreme kod mladih i dece jer ona nije bez razloga dobila drugi naziv - "tihi ubica". Dovodi do hipertrofije leve komore, oštećuje srce, velike krvne sudove i bubrege. Definitivno, hipertenzija remeti normalan rad bubrega, a to je filtracija, prečišćavanje krvi i vrlo često je jedan od prvih znakova na prisustvo malih količina proteina u urinu koji pokazuju da dolazi do popuštanja bubrežne funkcije.

- Zbog delovanja na sitne krvne sudove može doći do oštećenja na samom oku, odnosno, na retini može doći do suženja i abnormalnosti na samim krvnim sudovima koji gube normalnu formu. Može doći i do sitnih krvarenja u mozgu, u moždanoj beloj masi. Brojni su organi koji zbog hipertenzije trpe štetu, a da mi to u početku ne moramo da osetimo – kažu u Centru.

Gojaznost i hipertenzija

BOLEST ZVANA TIHI UBICA SVE VIŠE NAPADA MLADE: Najčešće se otkrije na sistematskom, a oštećuje srce, krvne sudove i bubrege

Shutterstock/sirtravelalot

 

Kako je hipertenzija najčešće prisutna kod gojaznih, kod tih osoba inače dolazi do povećanja ne samo telesne mase, već i masnog tkiva, posebno je opasno sakupljanje masnog tkiva oko organa i u krvnim sudovima.

- Važno je napomenuti da polovina odraslih koji imaju hipertenziju su je imali već u dečjem uzrastu, ali je nisu otkrili. Da bi predupredili i sprečili posledice jako je važno otkriti je na vreme. Zato se na sistematskim pregledima deci meri krvni pritisak- kaže dr Nada Kosić Bibić.

Postoje određene grupe dece u većem riziku. Ako je dete gojazno, ako ima dijabetes, endokrine poremećaje, probleme za štitnom žlezdom mora se raditi merenje i proveriti da li ima i hipertenziju. Postoje i drugi poremećaji zdravlja kada se mora misliti i na krvni pritisak, ali ta oboljenja su vezana za rano detinjstvo, a ne adolescenciju i mladu populaciju. To su razni genetski poremećaji, abnormalnosti i srčane mane, problemi na bubrezima kao što je vraćanje urina zbog problema na ureteru, upale bubrega i drugo.

Kako regulisati pritisak?

BOLEST ZVANA TIHI UBICA SVE VIŠE NAPADA MLADE: Najčešće se otkrije na sistematskom, a oštećuje srce, krvne sudove i bubrege

Foto: Shutterstock

 

 

- Dete mora da promeni stil života. Mora da gubi telesnu masu. Visceralna masnoća ili gojaznost se pominje kada imamo abdominalni tip gojaznosti, kada se masnoće skupljaju oko vitalnih organa u unutrašnjih dupljama. Potkožne masnoće, ispod kože, nas ne ugrožavaju, kao što to čine visceralne masnoće u trbušnoj duplji i krvnim sudovima. Znamo da smo u riziku ako izmerimo obim struka. To je pokazatelj koji ukazuje pored telesne mase koliko smo ugroženi i od kardiovaskularnih i drugih komplikacija- kaže dr Nada Kosić Bibić.

Važno je povećati fizičku aktivnost, promeniti način ishrane, povećati količinu voća i povrća, koristiti proizvode žitarica od celog zrna, smanjiti količinu unosa zasićenih masnoća, slatkih napitaka koje vole mladi jer doprinose povećanju masnoća.

Pogubni izazovi i eksperimenti

Populacija mladih je sklona da eksperimentiše i mnogi koriste ne samo alkohol i cigarete, već i druge opasne psiho-aktivne supstance, a one su rizik za povećanje krvnog pritiska. Stimulansi, tipa ekstazija, dovode osobu i u rizik od hipertenzije. U rizične grupe spadaju i seksualno aktivni mladi, naročito devojke koje samoinicijativno koriste razne oralne kontraceptive.

BONUS VIDEO:

 

@alo_portal Šta najviše volite da jedete u studentskoj menzi? 🙂 #alo #alodnevnenovine #alonovine #fypシ #foryou #viral #fyp ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading