aljbin kurti
Foto: Tanjug

On je na konferenciji za novinare naveo i da su te mere, koje su Kosovu juna prošle godine uvedene zbog nesprovođenja zahteva EU za deeskalaciju situacije na sveru pokrajine, negativno uticale i na imidž Kosova u svetu.

- Kao rezultat mera EU oštećeni smo u dva aspekta: prvi je materijalni, gde je do sada blokirano oko 300 miliona evra projekata koji nisu mogli da se realizuju. To su kapitalni projekti koji imaju direktan uticaj na preduzeća. Drugo je stvar imidža. Nije dobra slika kada vi imate kaznene mere u pogledu stranih investitora. Tražimo da se te mere što pre uklone, tražimo od institucija da ispune uslove i kriterijume kako ne bismo bili predmet kaznenih mera - kazao je Rafuna.

On je naveo da je 67 odsto privatnih preduzetnika izrazilo zabrinutost zbog mogućeg odlaska radnika u inostranstvo nakon vizne liberalizacije koja je za građane Kosova i Metohije stupila na snagu 1. januara ove godine.

Međutim, u izjavi za Glas Amerike on je istakao da nema mesta panici i da će se situacija u tom smislu vrlo brzo normalizovati.

- Tačno je da će i kod nas, kao i u drugim država u prvih šest meseci biti vidljiv taj odlazak, ali mislim da i preduzetnici očekuju da će se ti ljudi vratiti posle maja ili juna pošto će videti da tamo nije sve kao što gledaju na filmovima - rekao je Ljuljzim Rafuna.

BONUS VIDEO

 


 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading