aljbin kurti
Foto: Tanjug

Kurti je naveo da se danas sa predsednikom Skupštine tzv. Kosova Gljaukom Konjufcom sastao sa više albanskih istoričara sa kojima je razgovarao o 80 godina od potpisivanja Bujanske konferencije.

Aljbin kurti provokacija

Printscreen

 

 

 

"Dopunjujući jedni druge, razgovarali smo o sudbini Albanaca i Kosova tokom Drugog svetskog rata, o različitim političkim tokovima i o političkim ličnostima. Razgovarali smo i o stanju, trendovima istorijskih studija albanske istoriografije”, naveo je Kurti i precizirao da je Bujanska konferencija započela 31. decembra 1943. godine i tokom naredna dva dana je usvojena rezolucija da su 'Kosovo i Dukađini regioni naseljeni najvišem alabanskim narodom koji, kao i uvek, kao i danas, žele da se ujedine sa Albanijom'".

 “Bujanska konferencija podržala je pravo naroda na samoopredeljenje i artikulisala političku volju Albanaca u ključnom trenutku. Kao takav, ovaj istorijski susret odigrao je odlučujuću ulogu u političkom statusu Kosova i postao referentni događaj u prethodnim periodima do danas. Za proučavanje političke istorije Kosova i za negovanje istorijske dimenzije politike”, naveo je Kurti.

Prema istorijskim podacima na Bujanskoj konferenciji koja je održana u januaru 1944. u Bujanu, na severu Albanije, tadašnji Narodnooslobodilački oodbor Kosova doneo je odluku o priključenju Kosova Albaniji.

Po završetku Drugog svetskog rata nove jugoslovenske vlasti su odbacile ovu odluku, a tadašnji predsednik Josip Broz Tito je taj čin ocenio kao akt velikoalbanske reakcije, odnosno pokušaj stvaranja Velike Albanije.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading