Aljbin Kurti
Foto: EPA/EPA/MILAN KAMMERMAYER

Prištinski ministar za infrastrukturu Ljiburn Ajliju rekao je da je tzv Kosovo privremeni projekat bez potpunog identiteta i da je neophodno ujedinjenje sa Albanijom! Jastreb Aljbina Kurtija je dodao da je ova lažna "nesigurna u sebe sa multietničkim identitetom i da samo zajednica Albanaca u jednoj državi stvara stabilnost."

-Kada govorimo o dugoročnim i stabilnim rešenjima, danas se ne možemo oslanjati na prisustvo Kfora, jer se ne zna kako će se stvari odvijati, a uz opasnost od Srbije, najbolje rešenje i svakako za stabilnost je unija. Albanci imaju pravo da žive zajedno čime bi konfrontacija sa svakom situacijom sa kojom se Srbija suočila bila jača, rekao je on, a njegovu izjavu mnogi su ocenili kao pretnju miru u celom regionu.

Istoričar, Aleksandar Gudžić, rekao je za Kosovo onlajn da je težnja kod Albanaca za ujedinjenjem uvek bila pristuna i upozorava da je u pitanju opasna ideja koja bi dovela do destabilizacije regiona, jer, kako ističe, Grčka, Makedonija i Srbija neće mirno gledati na stvaranje jedne velike Albanije i rušenje međunarodno priznatih granica.

-Trenutno je na snazi nemački model iz 60-tih godina o postojanju više albanskih država. Naime, zapadna Nemačka je 60-tih godina donela jedan plan političkog prekomponovanja Balkana, gde bi tu bilo više tih albanskih država. Da li će u nekom trenutku doći do ujedinjenja tzv. Kosova sa Albanijom teško je reći. Jedino što možemo sa sigurnošću da znamo je da će, ukoliko se to dogodi, to dovesti do destabilizacije Balkana, zaključio je Gudžić i dodao da je tzv platforma za rešavanje albanskog pitanja doneta 1998. godine, kada je Albanska akademije nauka i umetnosti donela rezoluciju o potrebi stvaranja "prirodne Albanije, koja bi uključivala današnje Kosovo i Metohiju, zatim Preševsku dolinu, Bujanovac, Medveđu, zapadnu Makedoniju i delove severne Crne Gore."

Profesor sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Luka Jovanović, kaže da je ovo još jedna u nizu potvrda sprovođenja velikoalbanske politike koja se kroji već vek i po.

-Sama ta izjava predstavlja jednu malu potvrdu i zvaničnu izuzetu istinu koje smo mi bili svesni već decenijama, pa skoro i vek i po.

Istoričar sa Instituta za političke studije, Stefan Radojković, kaže da se slaže sa izjavom kosovskog ministra infrastrukture Ljiburna Aljiua da je tzv Kosovo privremeni projekat bez identiteta, ali ne misli da je cilj Prištine ujedinjenje sa Tiranom. On ističe da je tzv Kosovo ekonomski neodrživ politički entitet sa izmišljenom zastavom.

-Tzv. Kosovo Albanci vide kao privremeni administrativni okvir za nešto što bi trebalo da bude dalje izgrađeno. Da li će to biti Velika Albanija nije toliko bitno, ali ono što je za nas važno je da shvatimo kako oni posmatraju čitav ovaj etnički prostor. Za njih je to jedinstveni kulturno-etnički prostor, rekao je on i dodao da je kosovska zastava izmišljena i da ona nema nikakvo utemeljenje ni u tradiciji albanskog, srpskog niti drugih naroda na tom prostoru.

S druge strane, analitičar Škeljzen Malići kaže da je ovo poznat stav Samoopredeljenja, a izjavu prištinskog ministra ocenjuje kao propagandni trik "kako bi se nezadovoljnim glasačima pokazalo da Samoopredeljenje i dalje radi na ujedinjenju Albanaca." M.J.

Šemsi Silja: Imamo najsavremenije oružje!

Zamenik prištinskog ministra odbrane Šemsi Silja kazao je da su tzv KBS opremnjene najsavremenijim naoružanjem koje je proizvedeno u zemljama NATO i da su spremne, na osnovu tzv kosovskog Ustava, da zaštite "svaki kutak Kosova."

-U stalnoj smo koordinaciji sa Kforom, mi smo im podrška, kad god Kforu zatreba, naše snage su tu da pomognu. Bićemo spremni. Na osnovu Ustava štitimo svaki kutak Kosova u slučaju da ga napadnu strane vojske i spremni smo da pomognemo ako se eventualno ukaže potreba da reagujemo, rekao je Silja i dodao da su tzv KBS opremljene savremenim oružjem.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading