radar GM-400
Foto: Printscreen/Ministarstvo Odbrane, Printscreen

Pored Srbije, GM-400 radare za nadzor vazdušnog prostora koriste i Francuska, Finska, Slovenija, Estonija, Nemačka, Gruzija i Čile.

Petar Vojinović, urednik portala Tango Six, gostovao je u jutarnjem programu Kurir televizije gde je govorio o ovoj naprednoj tehnologiji koja je došla u Srbiju.

- Radar jeste mnogo dobar. To je jedna od poslednjih verzija proizvođača Tales, jedna od najvećih francuskih kompanija koja se bavi odbrambenim tehnologijama, pa i sistemima za osmatranje i nadzor. Ovi radari su prvi AS radari, to znači da imaju tehnologiju nove generacije koja ima veze sa načinom skeniranja. Hardverski, značajno unapređeni i to je, da kažemo, nešto najmodernije trenutno što postoji zaista na svetu. Mi smo izveštavali o tome - rekao je Vojinović za Kurir i dodao:

- Vojska ne objavljuje baš onako u detalje, ali je Ministarstvo odbrane namerno u svom promotivnom videu za Novu godinu, iskoristili nekoliko kadrova. Prvi da javno objavi, namerno su iskoristili jednu sekundu u tim pokrivalicama da snime radarski prikazivač, odnosno ekran, koji pokazuje domet pokrivanja tog radara, koji je u ovoj modernizovanoj verziji radara GEM-400, dometa negde i do nekih 500 kilometara. Dakle mogu da vide na primer celu Hrvatsku, Mađarsku i čak možda i dve zemlje od Srbije u daljinu. Što u tim nekim najgorim ratnim situacijama ima dosta smisla.

 

SVE PREDNOSTI MOĆNOG RADARA

 

Radar poseduje i sistem svoj-tuđi gde se u radar unose domaće letelice, kako ne bi došlo do prijateljske vatre i obaranja sopstvene letelice. Radar može biti montiran na neki kamion ili može biti samostalan tj. stacioniran. Vreme potrebno za montiranje na kamion je oko jedan sat. vreme potrebno da se radar stavi u rad od trenutka dolaska na željeno mesto je svega 15 minuta. 

Kada je reč o samom dometu, radar GM 400 ima domet od 400 km, a sama tehnologija i softver omogućava maksimalan domet do 515 km u daljinu i do 30 km u visinu. 

Radar je veoma jednostavan za upotrebu, u poređenju sa dosadašnjim radarima Vojske Srbije, a poslugu čini mali broj ljudi. Održavanje radara zahteva svega 30 sati godišnje, što mu omogućava da neprestano radi duži vremenski period bez prekida i kvarova.

Savremene tehnologije radara sposobne su da isti štite od velikog inteziteta elektronskog ratovanja i ometanja.

Operativna sposobnost radara je visokih 98,5%, a poslugu čine najčešće 6 do 8 pripadnika.

 

Gospodar prostora

Radar otkriva sve poznate vazdušne ciljeve današnjice - od aviona, helikoptera i dronova do krstarećih raketa i drugih.

Daljina otkrivanja savremenih višenamenskih aviona je do 450 km, dok je domet za krstareće rakete do 250 km. 

Sa ovim radarima, GM 400 i GM 200 dometa do 250 km, i uz radare iz sistema FK-3, Srbija je posle više decenija dobila najsavremenije radare i ima apsolutnu situacionu svest svog vazdušnog prostora.

Ali ne samo svog prostora, već i drugih okolnih zemalja u zavisnosti od toga gde se radar nalazi. Može da pokrije kompletan vazdušni prostor Hrvatske, Crne Gore, Albanije, BiH, Slovenije, Rumunije, Mađarske, Bugarske, Severne Makedonije.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading