radari vojska
Foto: Alo/Ministarstvo odbrane

Ministarstvo Odbrane je juče (25. decembar) saopštilo da je u "126. brigadi vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja u toku obuka profesionalnog sastava na osmatračkom radaru velikog dometa GM-400, koji je odnedavno u naoružanju Vojske Srbije", piše Aero.rs.

 

Ovo je prvo javno prikazivanje GM-400, ako izuzmemo nekoliko sekundi iz filma o postignućima MO tokom godine koji je prikazan premijerno na prijemu Ministra Odbrane i Načelnika generalštaba prošle nedelje, gde se vidi radar na položaju.

"Reč je o savremenom radarskom sistemu francuskog proizvođača Thales, koji zahvaljujući naprednim softverskim rešenjima obezbeđuje odličnu sliku situacije u vazdušnom prostoru, uz minimalno održavanje i visok nivo operativne dostupnosti. Model koji je nabavila Republika Srbija smatra se trenutno najboljim radarom dugog dometa na svetu, a naša zemlja je prvi inostrani kupac ove unapređene verzije"., navodi MO

Radar ima mogućnost istovremenog otkrivanja i praćenja širokog spektra ciljeva na malim i velikim daljinama, od aviona i helikoptera koji lete na različitim visinama, do niskoletećih objekata malog radarskog odraza, kao što su taktičke bespilotne letelice ili krstareće rakete.

 

radari vojska

Ministarstvo odbrane

 

 

 

Obuka se realizuje na radarskom položaju i obuhvata teorijske sadržaje o principima rada radarske tehnike i praktičan rad na sistemu, a izvodi se sa ciljem osposobljavanja komandira vodova i odeljenja, radarskih tehničara i drugih specijalista za upotrebu i osnovno održavanje radara.

"Uvođenjem savremenih radara iz familije GM-400 u operativnu upotrebu u jedinicama vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja značajno su unapređene sposobnosti Vojske Srbije za realizaciju zadataka kontrole i zaštite vazdušnog prostora Republike Srbije", zaključuje MO.

 

radari vojska

Ministarstvo odbrane

 

 

 

Pored Srbije, GM-400 radare za nadzor vazdušnog prostora koriste i Francuska, Finska, Slovenija, Estonija, Nemačka, Gruzija, Čile i druge države.

U ovoj ulozi Srbija je koristila američke AN/TPS-70 radare, nabavljene 1983. godine. Prema dostupnim informacijama, jedan je uništen 1999. tokom sukoba sa NATO a 2016. godine nabavljena su dva polovna radara istog tipa od Slovenije.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading