Praga M53/59
Foto: Printscreen/Printscreen

M53/59 Praga je laki samohodni protivavionski top opremljen sa dva automatska topa u kalibru 30 mm. Razvijen je oko 1950. u Čehoslovačkoj.

Namenjen je za odbranu kopnenih jedinica, aerodroma, brodova, komandnih centara, važnih objekata i instalacija od dejstva naprednih niskoletećih ciljeva. Efikasan je i za uništavanja ciljeva na zemlji i vodi.

Borbeno su upotrebljena 90-ih tokom ratnih sukoba na prostorima bivše SFRJ. Iako je njihova glavna namena bila borba protiv niskoletećih aviona i helikoptera, uglavnom su upotrebljavana protiv žive sile i lako utvrđenih objekata.

Za vreme rata u Bosni Praga je, zbog karakterističkog i snažnog zvuka tokom paljbe, davala veliku moralnu podršku pješadijskim jedinicama. Tokom bombardovanja Srbije i Crne Gore od NATO snaga 1999. godine, Prage su aktivno učestvovale u odbrani. Prema zvaničnim podacima, Prage su oborile 2 bespilotne letelice i 12 krstarećih raketa.

Pojedini primerci u VRS i VJ su prerađeni, tako što su skinuti uređaji M53 sa topovima 30 mm, a na njihovo mesto postavljeni lafeti za lansiranje protivavionskih raketa: lanser RL-1 (rakete R-60MK) i lanser RL-4 (rakete R-73).

Po svojoj efikasnosti Praga je prevazilazila jugoslovensko samohodno protivavionsko vozilo BOV-3, koje je nastalo mnogo kasnije u odnosu na Pragu. Zapadni stručnjaci su proučavali borbe tokom 90-ih, i došli do zaključka da je Praga jedno od najefikasnijih oružja koje je upotrebljavano u borbama na prostorima bivše SFRJ, u periodu od 1991. do 1999. godine.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading