Vojska Srbije
Foto: Tanjug/Tanjug/Vladimir Pori

Na listi je 145 zemalja, poređanih na osnovu njihove vojne moći, a prilikom izrade liste u obzir su uzeti različiti faktori, kao što su obim sofisticiranosti vojne opreme, njene finansije, geografija i resursi.

Rangiranje uzima u obzir i faktore kao što su količina vojne opreme i trupa koje svaka zemlja ima, kao i njihov finansijski položaj, geografija i raspoloživi resursi.

Međutim, neophodno je navesti da je lista napravljena na osnovu konvencionalnog naoružanja, dok nuklearni kapaciteti nisu uzeti kao odlučujući faktor.

Kako prenosi Jahu njuz, „Global fajerpauer“ navodno koristi više od 60 faktora za generisanje podataka.

Ipak, postoje i vojni analitičari koji smatraju da ova lista nije u potpunosti realna, odnosno da ne odražava u potpunosti stvarne vojne kapacitete I moći rangiranih zemalja.

Na primer, Aleks Kočarov, analitičar rizika u S&P Global Market Intelidžens, rekao je da je lista koja je napravljena zapravo odraz „percepcije, a ne stvarna slika“, jer mnogo informacija nije dostupno da bi se nezavisno proverile, a tiču se sastavljanja spiska.

Takođe, Dr Metju Ford, bivši saradnik sa Vest Pointa i vanredni profesor na Švedskom univerzitetu odbrane, izneo je sličan stav. Podaci, kako je rekao, propuštaju faktore kao što su obuka i obrazovanje vojske, njeni obaveštajni udari ili efikasnost njene komandne strukture.

„Mnoge od ovih stvari su teški parametri za kvantifikaciju jer su verovatno poznati vojnim planerima u ovim određenim zemljama, ali ne nužno i spoljnim posmatračima“, rekao je on.

Ko je najbolji, a ko najgori:

Prema listi najmoćnijih vojski u 2023. godini, sasvim očekovano na prvom mestu su SAD, a zatim slede Rusija, Kina, Indija, Velika Britanija, Južna Koreja, Pakistan, Japan, Francuska, Italija, Turska, Brazil, Indonezija, Egipat, Ukrajina, Australija, Iran, Izrael, Vijetnam, Poljska, Španija, Saudijska Arabija, Tajvan, Tajland i Nemačka.

To je lista 25 najmoćnijih

Što se tiče Vojske Srbije, ona se našla na 58. mestu i ocenjena je kao zemlja koja popravlja svoj položaj na ovoj listi najmoćnijih vojski sveta. Primera radi, 2017. u tadašnjem izveštaju „Glonal fajerpauera“ Srbija je bila tek na 83. mestu, a Hrvatska na 68.

Iza sebe, Srbija je ostavila, ako posmatramo zemlje regiona, Bugarsku – 59, Hrvatsku, koja je tek na 69. mestu i ocenjena je kao zemlja koja kvari svoj položaj, ali i Sloveniju koja je na 86. mestu.

Crna Gora je tek na 128. vestu, a BiH na 133. mestu.

Više mesto, odnosno jaču vojsku od Srbije, kada je o regionu reč, imaju jedino Rumunija koja je na 47. Mestu I Mađarska koja je na 54. Mestu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading