hotelska soba
Foto: Alo/Shutterstock

Samački hotel je kompleks u kojem se nalazi restoran i dva lokala, a u vlasništvu je stečajnog dužnika Minel elektrooprema. Pored hotela u ponudi se nalazi i ambulanta površine 129 metara kvadratnih, koja se prodaje sa opremom i inventarom. Procenjena vrednost ambulante u dinarima je 13.828.040. Rok za prijavu je 9. april.

Samački hoteli u Srbiji su tekovina socijalizma i svojevremeno su postojale dve vrste ovih objekata. Prvi su za potrebe svojih radnika gradili nekadašnji giganti, koji su imali potpuno vlasništvo nad objektima, a druge su podizala preduzeća na inicijativu sindikata i omladine.

U okviru Beostana, na primer, bila su četiri hotela – na Voždovcu, Miljakovcu, Zvezdari i Кaraburmi. Ranije je bio još jedan hotel u Novom Beogradu, koji je bio najmoderniji i najbolji, ali je on prvi privatizovan.

Za njihovu izgradnju zaslužan je nekadašnji gigant „Gradsko stambeno”, posle čijeg je rasparčavanja na više manjih preduzeća ostao spor oko vlasništva nad objektima.

Samački hoteli podignuti su sredstvima iz zajedničkog budžeta „Gradskog stambenog”, a preduzeća su konkurisala i ako bi ispunila uslove dobijala su određen broj mesta, koja bi kasnije po internim uslovima delila svojim radnicima.

Problem je nastao sa propadanjem ovih firmi, pa su zaposleni, u međuvremenu, prešli put od perspektivnih radnika do tehnoloških viškova, a dosta ih je i penzionisano. Značajan deo njihovih korisnika su izbeglice, koje su se ovde skrasile, a najveći problem, ipak, predstavlja neplaćanje komunalnih računa.

Postoje korisnici, koji za sve vreme stanovanja u hotelu nisu nikada platili grejanje, struju, vodu, pa su shodno tome mnogi hoteli zapali u dugovanja i na kraju propali, prenois Kurir.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading