žena, maka, zaposlena, posao, deca
shutterstock.com
žena, maka, zaposlena, posao, deca

shutterstock.com

Foto: shutterstock.com

Kasnimo uglavnom na sve

Možete da postavite 15 alarma, možete uveče da pripremite odeću i hranu, ali neizbežno će doći do situacije da neko mora u wc i sledeće što se dešava je da kasnite 20 minuta i odgovarate na pitanja o tome odakle dolaze deca i zašto je Zemlja okrugla, dok se vozite autoputem.

DA LI POMISLITE NEKAD DA NE MOŽETE IZDRŽATI TEMPO OBAVEZA?

 

Umorne smo

Većinu dana vraćamo se sa posla iscrpljene sa još nekoliko sati posla, posuđa, domaćih zadataka, kupanja. A da ne spominjemo činjenicu da će jednom detetu trebati 45 minuta da zaspi, dok će se drugo probuditi 16 puta tokom noći.

Moramo da peremo veš
Pranje veša je naš neprijatelj. Ovog vikenda sam složila tovar odeće, a imam još, jer sam prošlog vikenda odlučila da to preskočim. To je đavo i ponekad razmišljam da odnesem sve u dvorište i zapalim, a nakon toga počnem iz početka.

Gladne smo
Očekuje se da svoju decu hranimo hranjivim obrocima, a mi ponekad ne dobijemo ni doručak ni ručak. Svaki put kad zapravo sednemo da jedemo nekome nešto zatreba i ja moram ustati.

žena, majka, zaposlena, posao, deca

shutterstock.com

Foto: shutterstock.com

Nije nam dozvoljeno da budemo bolesne

Bolesne dane nikada zapravo ne koristimo za sebe, jer nikad ne znamo hoće li stomačna kuga zahvatiti celu kuću. I ko će onda počistiti tu povraćku? Šta mislite?

Svuda moramo voziti djecu
Moramo biti vozači za male ljude koji uglavnom plaču jer su zavezani i nikad ne daju napojnice. Vannastavne aktivnosti su neverovatne i čine divne stvari za našu decu, ali ponekad je sve to previše za male ljude i iscrpljenu mamu.

Moramo učestvovati u svim stvarima
Žurke u učionicama i izleti su divne uspomene za našu djecu. Ali raditi više od 40 sati nedeljno znači da ponekad ne mogu da ispečem 10-ak kolača ili da otkažem sastanak kako bih otišla na kolač od bundeve.

Ali mamina krivica je stvarna! Moje srce želi da se dobrovoljno prijavim na sve te stvari… ali da li ste videli moj vešeraj? Samo kažem.

Moramo izgledati lepo
Od nas mama koje radimo, uvek se očekuje da izgledamo sređeno. Jeste li ikad čuli za konture ili lažne trepavice? E pa to su stvari koje žene rade svaki dan! Ko zaboga ima vremena za sve to!?

Moramo kuću održavati čistom
Kuća… pa ona nikad neće biti čista. Baš nikad! Možete pokušavati svim silama da vaša kuća izgleda kao sa nekog bilborda, ali kad spremate djecu u školu i imate 20 hiljada stvari u ruci, vaše dete će sigurno prosuti sok od pomorandže ili će vam pas napraviti neko sra*e na kauču. Dešava se.

žena, majka, zaposlena, posao, deca

Guliver/Getty images plus

Foto: Guliver/Getty images plus

Moramo da radimo sa krivicom jer naša deca provode više vremena sa drugima nego sa nama

Očekuje se da radimo kao da nemamo dece i da odgajamo djecu kao da nemamo karijeru. Izgleda da balans između ove dve stvari ne postoji.

Ponekad trčimo na posao dok ronimo suze i borimo se protiv želje da zgrabimo svoje dete, odnesemo ga kući i zauvek se mazimo. Ponekad dođemo do školskog dvorišta i izguramo decu iz automobila, jer su nam potrebne samo dve sekunde tišine pre nego što krenemo na posao.

Međutim, na kraju dana, kad konačno legnemo, zahvaljujemo Gospodu na ovom prelepom haotičnom životu koji imamo i molimo se za dodatni blagoslov za sledeći dan… jer znamo da će nam trebati.

A sad idemo brisati podove i oprati još veša!

Prekinuta sam četiri puta dok sam pokušavala da objavim ovo…. i to posle 22 sata.

Biti zaposlena mama je kao da trčite beskrajni maraton. Obožavamo praktične strategije koje pomažu zaposlenim mama da izvuku maksimalno iz života.