Cilka Klejin
Instagram/Printscreen
Cilka Klejin

Instagram/Printscreen

Cilka Klejin, Foto: Instagram/Printscreen

Bila je samo devojčica kada je deportovana u Aušvic, ali je lepota Cilke Klejin toliko očarala komandanta logora da ju je primorao da bude njegova s*ksualna robinja.

Iako je unutar logora imala određene privilegije, kao što su zasebna prostorija, dodatna hrana i toplija odeća, to je imalo strašnu cenu - stalna silovanja koja je trpela.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Srb VIP (@srbija.v.i.p) on Feb 28, 2020 at 4:25am PST

To što je je u najozloglašenijem logoru bila u "povlašćenom" položaju, bilo je dovoljno da je Rusi smatraju izdajicom.

Kada je logor oslobođen 1945. godine, Rusi su Cilku optužili da je bila saučesnica komandanta i poslali su je u logor u Sibiru. Tamo je deset godina živela u jezivim uslovima, uključujući i nove s*ksualne napade.

Aušvic

Tanjug/AP

Aušvic, Foto: Tanjug/AP

Nakon što je oslobođena, Cilka je promenila ime u Sesilija i vratila se u Čehoslovačku, gde se zaljubila u Ivana Kovača koji je proveo vreme u ruskom gulagu.

Sve do smrti 2004. godine živela je povučeno i nije želela da govori o najmučnijim decenijama svog života. Nikada se nije oslobodila etikete žene koja je "spavala sa neprijateljem".

Priču o njoj je u svojoj novoj knjizi ovekovečila Heder Moris, autorka knjige "Tatu majstor Aušvica" o životu logoraša Laleta Sokolova koga je upoznala 2003. godine.

Upravo je Lale Heder otkrio sve o Cilki i patnjama stahotama koje je preživela

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Bargain Books SA (@bargainbookssa) on Oct 11, 2019 at 3:00am PDT

- Rekao mi je da je Cilka bila najhrabrija žena koju je upoznao. Njena priča je bila toliko izvanredna da sam morala da je istražim - rekla je Heder.

Tokom prikupljanja materijala, ona je čitala Cilkine školske izveštaje, posetila kuću u kojoj je živela, sinagogu u kojoj se molila, a razgovarala je i sa njenim prijateljima.

- Njena priča je goruća nepravda. Ona je bila samo devojčica koja je prežvela dva užasna istorijska perioda. Samo sramota sprečava žene poput nje da progovore o mučenjima koje su preživele - kazala je Heder.