Džef Bezos
Tanjug / AP
Džef Bezos

Tanjug / AP

Foto: Tanjug / AP

Možda vas šokira činjenica da najbogatiji čovek na svetu - Jeff Bezos, svoj radni dan započinje tek u 10 sati. Prva osoba na svetu ikada vredna 200 milijardi dolara zakazuje prve poslovne sastanke samo dva sata pre podne. Kao i većina ljudi, bivši izvršni direktor Amazona uživa u svojoj jutarnjoj rutini. Inc je nedavno izvestio o svojoj svakodnevnoj rutini opisanoj u novoj Bezosovoj knjizi „Izmisli i lutaj: sabrani spisi Džef Bezosa“ u izdanju Harvard Business Reviev Press.

Zbirka pruža uvid u Bezosov um i njegov rad istražujući teme kao što su zašto je kultura kompanije važna i šta je pandemija COVID-19 naučila našu generaciju, ali takođe nudi uvid u to kako Bezos provodi svoje jutro fokusirano na stvaranje vremena za sebe. - Volim da budem lenj ujutro i vreme prolazi polako, a da se ne osećam pod pritiskom. Volim da čitam novine. Volim da pijem kafu. Volim da doručkujem sa svojom decom pre nego što odu u školu. Tako da mi je ovo 'lako' vreme izuzetno važno, i zato sam odlučio da počnem poslovati tek posle deset sati - piše Bezos.

Čak i tada više voli da bira lakše poslove nego bilo kakve teške poslovne sastanke ili odluke, koji su zakazani tek posle 14 časova. Iz njegove jutarnje rutine može se otkriti nekoliko stvari. Prvo, počnimo sa „lenjošću“. Punjenje baterija Prema definiciji „truljenja“, kako Bezos naziva svoje jutarnje postojanje, to znači angažovanje na „poželjan, ali prijatan način“ usmeren na obavljanje malog broja zadataka i ne koncentriranje ni na šta posebno.

Džef Bezos

Seattle City Council

Foto: Seattle City Council

CNBC je izvestio da je Bezosu potrebno vreme da se ’odmori i napuni’, što mu pomaže da donosi velike odluke pre nego što ode na posao. Bezos je strateški fokusiran na to kako provodi svoje jutarnje sate jer mu to omogućava da se mentalno pripremi za radni dan. - Zbog toga sam zakazao svoj prvi sastanak za deset sati. Volim da držim svoje sastanke za koje je potrebna kreativnost pre ručka, jer do 17 sati više ne mogu kreativno da razmišljam tog dana - objašnjava.

Osam sati sna, prema zdravstvenim radnicima prosečna osoba bi trebalo da spava sedam do osam sati. Nedovoljno spavanje može imati brojne neželjene efekte koji utiču na vaše lično blagostanje, čak i na karijeru. Kao i svaki profesionalac posvećen svom poslu, Bezos više voli san ne samo zato što ga čini boljim, već može imati bolji uticaj na ljude oko sebe. - Treba mi osam sati. Onda mislim bolje. Imam više energije. Moje raspoloženje je bolje - piše Bezos u svojoj knjizi.

U intervjuu za Thrive Global, Bezos je rekao da osam sati sna za njega predstavlja veliku razliku jer je tačna količina zbog koje se oseća „pun energije i uzbuđen“. Iako je poznato da neki poslovni ljudi spavaju samo četiri sata jer se svakodnevno trude da budu što produktivniji, Bezos smatra da takav način razmišljanja možda neće biti uspešan jer je kvalitet uvek bolji od kvantitete.

Džef Bezos

Profimedia

Foto: Profimedia

Radite manje, ali bolje - i budite srećniji - Nekoliko malih, ali dobrih odluka je važnije od velikog broja odluka. Ako skratite san, možda ćete dobiti još nekoliko radnih sati, ali ta produktivnost može biti iluzija. Kada govorite o odlukama i interakcijama, kvalitet je obično važniji od kvantiteta - rekao je 2016. Dodao je: „U stvari, ako sam srećan na poslu, bolje mi je kod kuće - bolji sam suprug i bolji otac. A ako sam srećan kod kuće, dolazim na posao energičniji - bolji zaposlenik i bolji kolega. ’Bezos je rekao da ne obraća toliko pažnje na spavanje kada putuje u različitim vremenskim zonama, ali je veoma fokusiran na dobivši svojih osam sati.

Pročitajte još: