Frida Kalo
Youtube printscreen / Movieclip
Frida Kalo

Youtube printscreen / Movieclip

 Foto: Youtube printscreen / Movieclip

Još sa šest godina, život joj je priredio drame koje će je pratiti, Frida Kalo je doživela dečju paralizu nakon čega joj je jedna noga ostala kraća. 

Ikao je trpela posmeh ostale dece, nije se predavala. NJen ponos i čvrst karakter ostavili su pečat na njen čitav život. Od 6 ćerki koje je imao, otac je Fridu izdvajao od svih i bio joj je ogromna podrška.

Oduvek specifična i posebna, Frida se kao devojka družila samo sa muškarcima, šišala se na kratko i nosila pantalone.

Zbog svoje elokventnosti i znanja, bila je primljena u Savez mladih komunista kao jedini njen ženski član. Ipak, maštala je o karijeri lekara. Njeni snovi su i ovde morali biti stopirani kada je imala tešku saobraćajnu nesreću u sudaru autobusa u kojem je bila sa tadašnjim dečkom i tramvaja. Šipka u autobusu doslovno je probušila njen stomak. Noga koja je već bila kraća, bila je povređena, a stopalo smrvljeno. Rebra i ključna kost, kao i kičma na tri dela bile su polomljeni.

Lekari su sumnjali da će preživeti, ali Frida opstaje. Na kućnom lečenju, cela u gipsu, majka joj kupuje kist i platno. Otac joj je postavio ogledalo na plafonu i otuda počinju prvi autoportreti. 

Iako j eponovo prohodala, čitav će je život pratiti bolovi, operisana je desetine puta.

Na jednoj zabavi događa se sudbonosni susret sa Dijegom Riverom koji joj biva podrška u slikarstvu, ali i ljubav njenog života.

Tu počinje strastvena veza, ali i burna. Nakon venčanja, Frida uviđa da Dijegu nisu strani izleti i avanture sa drugim ženama među kojima je i njena sestra. Kako nije mogla bez njega, a kako je imala nekoliko operacija, zbog duševnog bola koji je osećala, otvarala je žive rane od operacije.

Turbulentan i pun trzavica, brak bio je okončan. U to vreme Frida je zauzela potpuno drugačiji stav, ali i stil. Oblačila se poput seljanke, cvećem ukrašavala kosu i nanosila jaku i upadljivu šminku. Uživala je takođe sa ljubavnicima, a nije bilo strano da joj se i žene nađu u postelji, posebno Dijegove. Priređivala je i zabave  na kojima je bio i Pikaso, njen prijatelj. Razvod od Dijega nije trajao dugo, nakon godinu dana, ponovo su bili zajedno.

Da joj život nije bio prijatelj, govori činjenica da su morali da joj odseku nogu zbog gangrene.

Luvr je otkupio jedan od njenih autoportreta, ikao nije sebe doživlavala popularnom.

Umrla je od posledica upale pluća, a mnogi misle i da nije više želela da živi.