Mirka šminka
Ognjen Radošević
Mirka šminka

Ognjen Radošević

Mirka šminka, Foto: Ognjen Radošević

Dragi čitaoci, šminka je nastala da bi istakla prirodne lepote koje svaka osoba ima. Prava lepota, kao što znamo, dolazi iznutra, ali rumenilo ne može da naškodi. Mejkap je tu da skrene pažnju, da privuče oko i da obasja one koji vas gledaju.

Međutim, neka pravila moraju da se poštuju kako bi sve izgledalo kako ste zamislili i to se ne odnosi na stilove ili boje... Da bi vaša šminka izgledala dobro, koža mora biti dobro pripremljena. Danas pričamo upravo o tome - kako napraviti dobar temelj, na kojem ćete dalje graditi vašu mejkap priču.

Od kreme sve kreće

Kao što sam i rekla, prajmer ne mora da se tako i zove. Naime, dobra krema za lice je upravo to - odlična osnova za šminku. Nikako ne preskačite ovaj korak. Ako ste početnik u šminkanju, dovoljno je da rutinu uvek započinjete dobrom hidratantnom kremom, na koju će puder i ostala šminka dobro leći. To je korak koji pomaže ne samo da šminka bolje izgleda, već i da duže ostane na vašem licu tokom dana. Ne mogu vam reći koju kremu da kupite, jer to zavisi od tipa kože koji imate, ali u zavisnosti od toga da li vam je koža suva, masna ili mešovita birajte formulu kreme. Nakon što je nanesete na dobro očišćeno lice, sačekajte neki trenutak da upije i možete da pređete na drugi korak.

Šminka

Shutterstock

Šminka, Foto: Shutterstock

SPF se nosi svakog dana

Najvažnija stvar koju možete da uradite za sebe svakog dana, a tiče se brige o licu, je SPF! Zaštitni faktor obavezno nosite kad god izađete, bilo napolju sunčano ili oblačno. Nakon što ste naneli kremu, mažete SPF. Poželjno je da ima faktor 50. To je jedini način da zaštitite lice i sprečite da ono prerano ostari. Količina koja se smatra neophodnom za zaštitu iznosi dužinu tri prsta na ruci, što je dovoljno za lice, vrat i dekolte. U posebno vrelim danima, SPF treba dodavati na lice tokom dana, a ako ste našminkani, SPF u spreju je odlično rešenje.

Šminka

Shutterstock

Šminka, Foto: Shutterstock

Prajmer čuda čini

Poslednji korak pre pudera odnosi se na kozmetičke proizvode koji se nazivaju prajmerima. Ukoliko imate manje od 25 godina ili imate suvu kožu lica, na kojoj pore nisu previše izražene, možete da preskočite ovaj korak u dnevnoj rutini. Ostali, međutim, mogu da uvide sve prednosti šminkanja sa prajmerom, jer će on uglačati pore, ujednačiti ten i produžiti trajanje šminke. Prajmer je najbolje naneti na lice jagodicama prstiju, najpre od T zone, pa ka krajevima lica. Utrljajte ga kružnim pokretima i na kraju ga prstima utapkajte u lice. Birajte prajmere po efektu koji želite da postignete, „poreless“ prajmeri peglaju pore, „glow“ prajmeri vraćaju sjaj licu, „hydrating“ prajmeri omogućavaju dodatnu hidrataciju i svežinu... Obratite pažnju samo na količinu, manje je više kad su prajmeri u pitanju. Lakše je dodati malo, tako da ne preterujte sa količinom.

Šminka

Shutterstock

Šminka, Foto: Shutterstock

Baza za senke

U baze spadaju i prajmeri za oči. Ako imate masne kapke i tokom dana vam senke nestaju sa očiju ili se skupljaju u pregibu, probajte sa bazama, koje služe da vam senke traju ceo dan. Primetićete da ima influensera koji umesto baze koriste korektor, ali pravi šminkeri će uvek koristiti prajmer za oči. Nakon što nanesete bazu na oči, možete je setovati nekim transparentnim puderom u prahu ili nekom najsvetlijom mat senkom, a možete krenuti senke da nanosite bez setovanja, ako želite da boje još više dođu do izražaja.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Mirjana Mirić Ilić (@makeupbymirkasminka)

Medne usne
I usnama treba priprema, naročito sad kad su mat karmini preuzeli primat zbog svoje dugotrajnosti. Koliko traju na usnama, toliko ih i isušuju, pa je dobra nega ključna. Preporučujem vam da uložite u dobru masku za usne, koju ćete nanositi svako veče pred spavanje. Budićete se sa divnim, mekim usnama. Svakako i kad počnete da se šminkate, prvo namažite neki balzam na usne. Dok budete došli do karmina, usne će omekšati. Tada samo maramicom uklonite višak balzama i čak ni mat karmin neće izazvati onaj osećaj suvoće koji ume da se dogodi. Uživaćete ceo dan u crvenom karminu, a svi će gledati u vaše medne usne.