Čokolada, kolač desert, torta, slatkiš, mus
Shutterstock, ilustracija
Čokolada, kolač desert, torta, slatkiš, mus

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Korišćena još od pre 3500 godina, u vreme drevne južne i latinoameričke kulture, poput majanske i astečke, čokolada se tada nije koristila kao što se koristi danas. Maje su pravile čokoladni napitak mešajući mrvljeno seme kakaa, vodu i ljute paprike, koji je korišćen uglavnom u religijskim ritualima, pa su ga nazivale "hranom bogova". Važnost biljke kakaa u to doba je bila ogromna. Govorilo se da ima magijsku moć, pa su čak i zidovi njihovih palata oslikani kakao plodovima. Sve to čokoladu svrstava u najstariji napitak poznat čovečanstvu.

KOLIKO ČESTO UŽIVATE U ČOKOLADI?

 

Magija čokoladnog napitka se brzo proširila "Starim kontinentom", obuzimajući prvo vlastelu i plemiće, a potom i ceo svet.

Za proizvodnju prvih štangli čokolade zaslužan je bio Džozef Frej, koji je koristio specifičnu mešavinu kakaa i holandske verzije čokolade da napravi kalupe čvrstih štangli.

Čokolada

shutterstock

Foto: shutterstock

U savremenom dobu, čokolada koju poznajemo, pojavljuje se u mnoštvu oblika i ukusa: filovane, punjene, mešane sa voćem, žitaricama i brojni drugi oblici ovog slatkog zadovoljstva.

Danas postoji više od 600 različitih ukusa čokolade, ali daleko od toga da su sve identičnog kvaliteta. Kada birate čokoladu, obavezno pročitajte njen sastav i zemlju porekla.