Zdrava ishrana hrana sokovi voće povrće
Shutterstock
Zdrava ishrana hrana sokovi voće povrće

Shutterstock

Zdrava ishrana hrana sokovi voće povrće, Foto: Shutterstock

Od naše ishrane zavisi zdravlje našeg organizma.

Ne možemo očekivati da ćemo uvek biti zdravi ako se stalno budemo hranili mesnim prerađevinama, slatkišima i gricklaicama.

Telu je potrebna zdrava i uravnotežena ishrana, bogata vlaknima, vitaminima i mineralima.

Dr. Piter Dž. D’Adamo tvrdi da svaka krvna grupa ima posebne potrebe kad je ishrana u pitanju.

Mišljenja su po ovom pitanju podeljena, pa tako jedni smatraju da postoji direktna veza između ishrane i krvne grupe, dok drugi poriču to stanovište. Kako god, jedno je najvažnije – ishrana je bitna za dobro zdravlje, ona je naše “gorivo”.

Dr Piter je objasnio da je krvna grupa genetska elektrana sa veoma važnim uticajem na imunitet, metabolizam i probavne procese, te da različitim krvnim grupama odgovora i različit način ishrane. Ovo stanovište je izazvalo mnogo različitih komentara, ali i veliko interesovanje ljudi širom sveta.

Nulta krva grupa

Osobama sa nultom krvnom grupom ne prijaju jaja, mleko i mlečni proizvodi. Njima se preporučuju govedina, jagnjetina, teletina, skuša, pastrmka. Od povrća, na njihovom jelovniku treba da se nađu brokoli, spanać, peršun, đumbir, luk…Od voća, banana, borovnica, smokva, suva šljiva, trešnja.

Za njihov organizam dobar je i zeleni čaj, takođe im prijaju intenzivne fizičke vežbe i životinjski proteini.

Dr Piter objašnjava da nulta krvna grupa može efikasno da vari i metaboliše meso jer ima visok nivo želudačne kiseline i enzima za razgradnju masti. Međutim, ova krvna grupa treba pažljivo da izbalansira unos masti sa unosom povrća i voća kako bi obezbedila neophodna vlakna i antioksidanse.

Krvna grupa A

Za krvnu grupu A blagotvorna je biljna ishrana, na njihovom jelovniku treba da se nađu riba, kao što je losos, skuša, šaran, zatim morski plodovi, blitva, celer, đumbir, zelena salata, šampinjoni. Od pića preporučuje se crno vino, čaj od šipka, kafa, sok od kajsije, kupine…

Ova krvna grupa ima biološke predispozicije za srčana oboljenja, rak i dijabetes. Osobe sa krvnom grupom A treba da se klone mesa i mesnih prerađevina kao što su kobasice, šunke, naresci, objašnjava dr Piter.

Krvna grupa B

Ishrana za krvnu grupu B je prilično izbalansirana i obuhvata širok spektar namirnica. Ove osobe su uglavnom sposobne da se odupru većini najčešćih oboljenja, kao što su rak, dijebetes ili srčana oboljenja. Za njih su dobri mlečni proizvodi poput jaja, mleka, kefira, kozjeg mleka i sira.

Zatim, treba da konzumiraju jagnjetinu, zečetinu, ovčetinu, crveni losos, kavijar, oslić, sardinu, karfiol, krompir, šargarepu. Od piča preporučuje im se čaj od peršuna, šipka, žalfije, zatim sok od ananasa, grožđa i zeleni čaj.

Krvna grupa AB

Ova krva grupa se ne uklapa ni u jednu kategoriju zbog višestrukih antigena, pa je nekad približnija krvnoj grupi A, nekada krvnoj grupi B, a nekada predstavlja spoj obe. Njima se preporučuju namirnice kao što su losos, sardina, tuna, kefir, kisela pavlaka, jogurt. Kikiriki, orah, puter od kikirikija…

Od povrća, tu su beli luk, brokoli, celer, cvekla, karfiol, peršun, a od voća ananas, brusnica, grožđe, limun, lubenica. Savet je da treba da izbegavaju govedinu, kokošje meso, piletinu, a od voća avokado i banane, objašnjava dr Piter u svojoj knjizi “Ishrana po krvnim grupama”.