Kičma, Ukočenost, Bolovi u leđima
Shutterstock
Kičma, Ukočenost, Bolovi u leđima

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Jedan od najvećih oštećenja kičme nastaje od jednostavnog celodnevnog sedenja. Kada sedite, kičma trpi veća opterećenja nego kada stojite. Još je veće opterećenje za kičmu to što sedimo nagnuti napred. Tu tom položaju ivice pršljenova se približavaju i štipaju međupršljensku hrskavicu.

PROČITAJTE JOŠ:

U suštini ova hrskavica je elastična i napravljena tako da može da podnese velika opterećenja ali tokom višesatnog sedenja na poslu, pritisak je 11 puta veći, imajući u vidu da se sedenje često nastavlja i kod kuće.

Kako onda objasniti činjenicu da nas leđa više bole kada stojimo nego kada sedimo?

Bol u donjem delu kičme često znaju da izazovu mišići koji su u stanju pripravnosti dok stojimo. Kada sednemo bol u kičmi popušta jer se mišići opuštaju. Kada osoba sedne, položaj se menja i bol se preusmerava, otuda i iluzija da bol popušta.

PREPORUČUJEMO I OVO:

Izbegavajte sedenje na mekom nameštaju. Da bi kičma trpela manje opterećenje, obavezno je sedenje na tvrdoj podlozi. Ako morate da sedite duže vreme, pratite ove instrukcije:

1. Kada sedite noge vam moraju dodirivati pod, tj. kolena moraju biti savijena pod pravim uglom. Ako ste niski i ne možete da sedite pravilno, pod noge stavite malu klupicu kako biste napravili odgovarajući oslonac.

2. Stolica mora da bude duboka maksimalno 2/3 dužine butine.

3. Ispod stola mora da bude dovoljno prostora da bi noge mogle normano i slobodno da se isprave i saviju.

Laptop Kompjuter

Profimedia

Foto: Profimedia

4. Ako morate dugo da sedite, probajte da svakih 15 do 20 mintua ustanete i ponovo sednete ili barem na sekund promenite položaj nogu.

5. Leđa moraju da budu čvrsto naslonjena o naslon.

6. Pokušajte da sedite što uspravnije i pravilnije.

7. Ako morate da čitate na poslu, napravite stalak koji će da pridržava uređaj ili knjigu tako da bude u ravni sa vašim očima kako se ne biste saginjali i tako dodatno opterećivali kičmu.

Pravilno sedenje u automobilu

shutterstock

Foto: shutterstock

8. Ako vreme provodite vozeći automobil, vodite računa da imate dobru potporu donjeg dela kičme. Nakon par sati vožnje morate da se zaustavite i izađete iz kola i odradite nekoliko osnovnih vežbi kao što su okreti, čučnjevi i istezanje.

9. Ako sedite ispred televizora dugo, morate da s vremena na vreme menjate položaj. Ustanite pa sedite, naslonite se na stolicu i udahnite duboko nekoliko puta.

 

Komentari (2)

voja

01.02.2019 21:05

kad kicma strada nema pomoci nedaj boze da moras da se lecis

Dragan

02.02.2019 08:41

@voja - Čerčil je rekao:Kad god sam imao priliku da sednem,ja sam seo,kad god sam imao priliku da legnem,ja sam legao.