SLAVA, RUČAK, KUĆA
Shutterstock, ilustracija
SLAVA, RUČAK, KUĆA

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Iako slava u svojoj osnovi predstavlja čuvanje porodične tradicije običajima koji se ne menjaju, dekoracija trpeze pruža mogućnost da modernim elementima oplemenite rustičnu postavku stola.

Jelena Dimitrijević, arhitekta studija za uređenje enterijera "Pet +" i profesorka na Fakultetu za dizajn smatra da se nikako ne treba plašiti toga da ćemo savremenim detaljima pobeći od tradicije.

PROČITAJTE I:

 

− Treba poštovati elemente koji su obavezni na slavskom stolu, truditi se da atmosfera bude topla i srdačna, a moderni detalji će samo naglasiti svečani duh slave − kaže Jelena Dimitrijević. − Sto za kojim se porodica i prijatelji tog dana okupljaju treba doživeti kao belo platno koje čeka da na njemu nešto novo bude naslikano.

Pogledajte predlog našeg arhitekte kako da postavite sto tako da doprinesete nezaboravnom ugođaju, a neki od njenih saveta mogu vam dati i novu ideju za izgled slavske trpeze.

DINAMIKA NA STOLU

Stolnjak koji je u našoj tradiciji često rustičan, može imati svedeniju šaru, a ako ste tradicionalisti koji bi da se okrenu savremenom načinu života, jednobojni stolnjak možete razigrati tkaninom u nekoj kontrastnoj boji, što je zanimljiv način za postizanje dinamike.

SALATE, SLAVA, TRPEZA

Shutterstock, ilustracija

 Foto: Shutterstock, ilustracija

IGRA ORNAMENTIKE I KONTRASTA

Bela boja servisa u kombinaciji sa zlatnom ornamentikom biće zanimljiv pandan belom cveću. Ovakvi tanjiri uvek će se lepo složiti sa kontrastnim bojama pribora ili čaša. Ako ste u mogućnosti, klasične okrugle tanjire možete zameniti modernim tanjirima kvadratnog oblika.

PRIBOR U BOJI

Domaćice koje su romantičnog raspoloženja, klasičan pribor mogu povezati nekom ukrasnom trakom ili mašnom u boji.

SALVETA IZ MAŠTE

Sada se i na našem tržištu mogu pronaći različite papirne salvete, ali njih možete zameniti i salvetama od tekstila. Ukoliko niste u mogućnosti da ih kupite, veoma lako ih i sami možete napraviti. Možete ih jednostavno urolati, pričvrstiti prstenom ili nekom dekorativnom trakom ili saviti u obliku lepeze.

PREPORUČUJEMO:

 

SIMBOLIKA ČAŠA

Na stolu bi trebalo da stoje čaše i za crveno i za belo vino. Bele će trpezi dati utisak uzvišenosti, otmenosti i elegancije, a crvene će doprineti osećaju jačine i stabilnosti. Bilo bi interesantno da se na stolu pojave čaše u različitim tonovima bojenog stakla, koje će doprineti jedinstvenosti svečanog dekora.

TRADICIJA U MODERNOJ POSTAVCI

Deo obaveznog dekora, slavska sveća i kolač, mogu se postaviti na malo drugačiji način, što će dodatno naglasiti njihovu važnost.

Tradicionalni svećnjak možete zameniti nekom keramičkom činijom koju ćete ukrasiti, na primer, mašnom od svile. Oko nje možete postaviti ukrasne kamenčiće ili cveće. Centralnu poziciju sveće istaći ćete i ako je okružite malim činijama, sličnim toj u kojoj stoji.

Slavski kolač postavite na jednostavni tanjir ukrašen raznobojnom tkaninom ili na neki veći koji na sebi ima malo više dekorativnosti ili ornamentike. To je jedan od načina da osavremenite njihovu tradicionalnu funkciju.

Cveće, biljka, sasksija, proleće, ljiljan

Shutterstock

Foto: Shutterstock

IZNENADITE CVEĆEM

Cveće ne mora da bude u vazi, kao ni na centralnoj poziciji na stolu. Možete ga pomeriti u stranu, postaviti dijagonalno ili ga jednostavno položiti u neki ugao stola.


NIŠTA BEZ DETALJA

Pomalo arhaična šara na tanjirima biće potpuno u dosluhu sa modernim dekorativnim dijamantima u zelenoj boji. Pristupačne su cene i mogu se naći u gotovo svim radnjama dekorativnih elemenata. Umesto njih, kao ukrasni detalj na stolu, možete koristiti i potpuri.

Nadmudrite klince i ovako im "podvalite" zdravu hranu! Uz igru sve je lakše

Ako se zdrava hrana servira na zabavan način, kao što to čini Katarina Stojković, autorka bloga „Veseli zalogaji", vaši mališani zbrisaće sve ono njima „bljak" povrće iz tanjira. Koliko je deci važno to kako je hrana servirana, te kako da im pojedine namirnice budu primamljivije i da na zdrav način zadovolje potrebu za šećerom, otkrila nam je Katarina.

 

BONUS VIDEO:

Iscrtajte pravilno obrve i usne