glavna
promo

 

glavna

promo

 Foto: promo

Koliko je deci važno to kako je hrana servirana, te kako da im pojedine namirnice budu primamljivije i da na zdrav način zadovolje potrebu za šećerom, otkrila nam je Katarina.

PROČITAJTE I:

 

n Da li je serviranje hrane na kreativan način bitno za decu i koliko je vremena potrebno za savršeno dekorisan tanjir?

- Ispostavilo se da je serviranje dodatni motiv da deca pojedu svu hranu kada im roditelji zabavno serviraju. Trudim se da prikažem različite ideje, potpuno jednostavne, ali i malo komplikovanije, pa svako bira dekoraciju shodno svom umeću. Za neke ideje dovoljno je deset sekundi da se pretvore u zabavan obrok na tanjiru. Za neke druge treba i po 30 minuta. Najvažnija stvar u ovom procesu smo mi, odrasli. Mi smo uzori i ogledala našoj deci. Ako mi jedemo zdravo, deca će krenuti našim stopama.

n Kako da brokoli, kelj, karfiol i cvekla budu interesantniji mališanima?
- Ne postoji dete koje na nešto neće reći „bljak“, koliko god da voli zdrave stvari. I to je okej! Ali trik koji uglavnom svima savetujem kako bi klinci uneli kroz hranu što više vitamina i povrća jeste da se to radi putem različitih potaža i namaza. Skuvajte čorbicu od sveg mogućeg povrća, pa onda izblendirajte sve sem onog povrća koje dete voli njega ostavite u komadima, dodajte malo pavlake, koju opet većina dece obožava, i tako servirajte obrok. Dete će misliti da je pojelo samo to povrće koje vidi i tako ćete uspeti da ga nadmudrite.

ATF Domaći sladoled - Savetujem vam da u zamrzivaču uvek imate smrznutu bananu (isecite je prethodno na kolutove kako bi se kasnije lakše blendirala). U blender stavite zamrznutu bananu, još neko voće po izboru, kašiku meda i jedan grčki jogurt. Umutite da se sve lepo ujednači i odmah poslužite kao sladoled. Možete dodati i malo seckanih orašastih plodova, suvo voće i još svežeg voća. Ovaj sladoled se može jesti i zimi jer nije previše hladan, a jako je ukusan i super je poslastica za sve generacije - kaže Katarina.

 

n Postoji li još neki način?
- Sa šejkovima se takođe možete igrati. Moj savet je da uvek stavite jednu bananu i neko biljno mleko (kokosovo, bademovo i sl.), koje će šejku dati kremasti ukus, a ostatkom voća dodajete još vitamina i menjate boju napitka u omiljenu boju vašeg deteta. Dodatno se poigrajte tako što ćete na čaši od kolaž papira napraviti uši, nos i njuškicu neke životinjice.

n Kako da deci pomognemo da na zdrav način zadovolje potrebu za šećerom?
- Gotovo svi slatkiši mogu se napraviti u zdravim verzijama. Treba samo znati šta sa čime zameniti. Beli šećer zamenite urmama, medom ili kokosovim šećerom. Ono što se ispostavilo kao omiljeno za većinu dece jesu zdravi kejk pops. Prave se od lešnika, urmi, kokosovog ulja i kakaoa. Sve se stavi u blender, dobro se izmiksa, pa se formiraju kuglice koje stavljate na ukrasne štapiće. Ako u smesu dodate malo biljnog mleka ili vode i sve još malo mutite, dobićete namaz sličan industrijskim kremovima, ali daleko kvalitetniji i zdraviji.

n Proso, heljda, ovas su žitarice koje ni starijima nisu privlačne. Kako da ih spremimo da deci budu ukusnije?
- Sve nabrojane žitarice mogu se koristiti kao zamena za pirinač. Kada pravite pilav ili vam je pirinač glavni prilog nekom jelu, zamenite ga prosom, heljdom, ovasom. Takođe, umesto da u grašak, boraniju i čorbice dodajete brašno, stavite po dve-tri kašike prosa ili kuskusa. Oni će dati gustinu jelu, biće nutritivno bogatije, a neće mu promeniti ukus. Kada čorbu pravite sa malo mesa i nekom žitaricom, detetu možete slobodno reći da „pojede samo čorbicu“. S druge strane, od prethodno navedenih žitarica mogu se praviti i odlične pite. Skuvajte šolju prosa i prohladite. Dodajte dva jajeta, šolju jogurta, pola kašičice soli, 50 g iseckane pančete i jednu iseckanu crvenu papriku. Sve izmešajte, stavite u kalup i pecite 30 minuta na 180 stepeni.

n Namazi su nešto što mališani obožavaju u sendvičima. Čime zamenjujete nezdrave mazalice?
- Možete sami napraviti preukusne namaze za koje će dete reći da je pašteta, a zapravo je sadržaj jako zdrav i nutritivno prebogat. Namaze delim u četiri kategorije: riblje, mesne (uglavnom pileće), humus i slatke. Osnova slanih namaza su mi riba i piletina, plus tvrdo kuvano jaje, začini i ponešto od povrća. Što se slatkih tiče, tu su osnova orašasti plodovi, urme ili med. Dodaci mogu biti voće, cimet, kakao, rogač… Kod humusa je osnova pasterizovana ili skuvana leblebija, uz dodatak svežeg ili skuvanog povrća i začina.
Predlog: U blender stavite jednu konzervu pasterizovane leblebije oceđene od vode, kašičicu senfa, jedno kuvano jaje, čen belog luka, malo peršuna i jednu izrendanu šargarepu. Sve dobro umutite da dobijete homogenu smesu i poslužite kao namaz.

Zdrav čips postoji!

n Deca obožavaju grickalice, pogotovo čips. Kako izgleda njegova zdrava verzija?

- Ovaj čips obožavaju svi, od dve do 102 godine. Mislim da do sada apsolutno niko nikada nije rekao „bljak“. Recept je jako jednostavan, a jedina mana je što treba praviti bar tri-četiri ture jer će se sigurno sve pojesti jako brzo. Sastojci: 15 g semenki susama 15 g semenki lana 30 g semenki suncokreta 70 g žutog kukuruznog brašna 20 ml maslinovog ulja 100 ml tople vode 1/2 kašičice soli. Priprema: Sve lepo izmešajte, pa prebacite u veliki pleh od rerne na koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Preko stavite još jedan papir i smesu rastanjite što više, tako da pokrije ceo pleh. Debljina treba da bude bukvalno 1 mm. Skinite gornji papir i pecite oko 25 minuta na 170 stepeni. Treba da bude hrskavo i lomljivo. Prohladite, izlomite i poslužite samostalno ili uz neki namaz.

Recept 1 

Salata s pečenom paprikom
Sastojci:
4-5 paprika
2-3 kašike krem-sira
1/3 kašičice soli
1 jaje
malo peršuna
Priprema:
Papriku ispecite i isecite na tračice. Jaje skuvajte i takođe iseckajte. Sve satojke sjedinite, rashladite u frižideru i tek onda servirajte.

salata sa pečenom paprikom

promo

 Foto: promo

Potaž od bundeve
Sastojci:
1 bundeva
1 crni luk
1 čen belog luka
1/2 kocke za supu
1/2 kašičice soli
1/3 kašičice muskatnog oraha
1/4 kašičice kardamona
pavlaka i peršun za služenje
Priprema:
Bundevu i luk oljuštite, nalijte vodu, dodajte 1/2 kocke za supu i kuvajte 30-40 minuta. Dodajte začine i umutitet sve štapnim mikserom. Poslužite toplo uz dodatak pavlake i svežeg peršuna.

potaž od bundeve

promo

Foto: promo

 Kolač sa limunom
Sastojci:
250 g meda
60 ml limunovog soka
60 ml maslinovog ulja
4 jaja
350 g sitno mlevenog sirovog badema
1/2 praška za pecivo
Za serviranje:
grčki jogurt
med
limun

Priprema:

U činiju stavite med, pa dodajte jaja i umutite žicom (ne mikserom) samo da se ujednači. Bademe usitnite što više i umešajte 1/2 kesice praška za pecivo. U smesu s medom dodajte limunov sok i maslinovo ulje, a zatim i smesu od badema. Sve lepo izmešajte i razlijte u kalup, u koji ste stavili papir za pečenje. Kolač pecite 40 minuta na 160 stepeni. Izvadite, ostavite da se lepo ohladi, a zatim poslužite samostalno ili uz krem od grčkog jogurta, meda i limuna (pomešajte 1 grčki jogurt, 1 kašiku meda i 1 kašiku liminovog soka).
Savet: Papir slobodno pokvasite i dobro iscedite, pa ga onda lepo oblikujte prema kalupu.

kolač sa limunom

promo

Foto: promo

Potaž od graška
Sastojci:
1 glavica crnog luka
250 g graška
1 manji krompir
1 čen belog luka
1 komad korena celera
1/2 kocke za supu
so, biber
kumin
muskantni orah

Sastojci:

Sve sastojke stavite u šerpu, nalijte vodom i kuvajte 35-40 minuta. Malo prohladite, pa umutite štapnim mikserom. Dodajte začine i još malo mutite. Dozirajte vodu dok ne dobijete željenu gustinu. Ostali dodaci mogu biti i seckani peršun, krutoni, parmezan, neutralna pavlaka, sušeni crni luk, kari…

potaž od graška

promo

 Foto:promo