Lubenica
Screenshoot Youtube
Lubenica

Screenshoot Youtube

Foto: Screenshoot Youtube

Najpre lubenici odsecite krajeve, kao kada čistite tikvicu. Potom je uspravite i širim, oštrim nožem uklonite koru.

Tako očišćeno povrće (da, da, lubenica je upravo to) ponovo položite, vertikalno prepolovite, uspravite svaku polutku i isecite je na šnite debljine prsta. Svako parče će na sredini imati koštice. Jednostavno ga presavijte na tom delu i one će ostati na rubu svake polovine.

Nožem pređite preko semeki i one će odmah ispasti. Ponovite postupak na svim parčićima. Zatim isecite rumene šnite na komade željenog oblika i veličine i uživajte.

Rastresite stvrdnuti šećer

Šećer, žuti šećer, zaslađivači

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Komšinica pije slatku kafu. Ubacuje kašičicu u posudu sa šećerom, sipa ga u kafu, promeša, pa shvati da bi mogla da doda još malo. Sutradan vaša ćerka mokrom kašičicom, tek izvađenom iz limunade, poseže za šećerom iz iste činijice. I - eto grudvica.

Beli kristal šećer vrlo se lako stvrdne na ovaj način, a smeđem nije potrebno čak ni to, jer je veoma osetljiv na vlagu. Zgrudva se začas. Evo nekoliko trikova kojima ćete ga vratiti u prvobitno stanje.

Šećer ćete "omekšati" tako što ćete ga sipati u čvrsto zatvorenu kesu, u koju ste prethodno stavili krišku svežeg hleba ili jabuku. Nakon nekoliko sati grudvice će se "rastresti". Ovaj savet važi za sve vrste šećera, a samo smeđi čuvajte u frižideru.