Komarac, komarci
Shutterstock, ilustracija

komarac, komarci

Shutterstock, ilustracija

 Foto: Shutterstock, ilustracija

POSLEDNJIH dana verovatno muku mučite s komarcima. Kako bismo vam barem malo pokušali olakšati život donosimo nekoliko saveta kako ih se (pokušati) rešiti.

BrightSide je složio listu mirisa koji, kako oni tvrde, "komarce teraju momentalno".

PROČITAJTE I:

Biljke

Shutterstock

 

Vanilija u prahu

Puder od vanilije pomešajte s losionom za bebe u razmeri 1 naspram 10 i nanesite ga na kožu. Takođe, možete rastopiti vanilin prah u vodi i zatim tu smesu prskati na kožu i odeću.

Bosiljak

shutterstock

Foto: shutterstock

Eterična ulja anisa, karanfilčića, bosiljka i eukaliptusa

Eterična ulja anisa, karanfilčića, bosiljka i eukaliptusa mogu uplašiti komarce ako na kožu nanesete razrijeđeno ulje (5-10 kapi po čaši vode) ili ih poprskate na izvor topline poput aroma-lampe. Takođe, možete umočiti vatu u ulje i staviti je na prozorsku dasku.

PROČITAJTE JOŠ I:

 

Bazgin cvet

U prostoriju stavite grančice bazge, a miris bi trebao rasterati komarce. No zbog snažnog mirisa bilo bi dobro da grančice ne stavljate u spavaću sobu dok u njoj spavate.

Ulje cedra

Miris cedrovog ulja ne tjera samo komarce nego i muhe i žohare.

Ulja protiv komaraca

Profimedia.rs

Foto: Profimedia.rs

Kadulja

Prokuhajte grančice kadulje u vodi, zatim ih ostavite da se ohlade oko pola sata i umijte se u tome. To bi trebalo odbiti komarce od vašeg lica.

Buhač

Biljka buhač (dalmatinski buhač) je stari lek protiv komaraca, ali i ostalih nametnika. Možete jednostavno oko stana ili kuće staviti nekoliko kitica buhača i to bi trebalo oterati komarce.

Ulje, šampon i ocat

BrightSide predlaže recept koji bi trebao momentalno oterati komarce iz vašeg doma - pomešajte obično ulje koje koristite u kuhinji sa šamponom i octom (u jednakom količinama). Dobro promešajte dok se ne zapeni. Izlijte to u neku posudicu i ostavite je otvorenu u prostoriji.

Ovaj recept nema jak miris pa ga vi nećete ni osetiti, a komarcima neće biti baš privlačan.

Eterično ulje

Profimedia

Foto: Profimedia

 

Komentari (1)

Istrebljivac dezinsekcija

27.06.2019 11:40

Treba redovno sprovoditi dezinsekciju.