Glavna
Schutterstock
Glavna

Schutterstock

Foto: Schutterstock

Glina kao materijal koji u sebi spaja zemlju, vodu, vazduh i vatru spada među najcenjenije prirodne materijale u ljudskoj civilizaciji.

Cigla i crep napravljeni od gline sve manje se koriste u građevinarstvu, ali zbog svoje dugovečnosti mogu da se recikliraju i u dekorativne svrhe. Pokazali su se kao odlični za razne dodatke u vrtovima i na terasama, pa uz malo oblikovanja mogu da osveže eksterijer kuće i daju joj nov, rustičan ton. Predlažemo vam nekoliko jednostavnih projekata od stare cigle ili crepa.

Sporedna

Schutterstock

Foto: Schutterstock

Dvorišni putić

Ako ste se upustili u renoviranje krova na kući koja podrazumeva obnovu crepa, stari možete iskoristiti za novi puteljak u dvorištu ili vrtu. Odlično će se slagati sa šljunkom i dekorativnim kamenčićima. Pre ponovne upotrebe treba da ga operete vodom pod visokim pritiskom i da ga dobro osušite. Kvadratni i pravougaoni oblici se najjednostavnije slažu, ali ako imate inspiraciju, možete napraviti i šare poput mozaika.

Sporedna

Schutterstock

Foto: Schutterstock

Vrtna dekorativa

U ovom segmentu može doći do izražaja sva vaša kreativnost - od stare cigle ili crepa možete da napravite stubiće koji će poslužiti kao držači za masivne glinene saksije, ogradicu za deo sa biljkama ili rustičnu žardinijeru. Kod svih ovih projekata važi pravilo - što starija opeka to bolji šmek.

Sporedna

Schutterstock

Foto: Schutterstock

Roštilj je uvek dobra ideja

Stara cigla je odlična ako ste ljubitelj roštilja jer odlično podnosi visoku temperaturu i može lepo da se uklopi u svako dvorište. Uz zadovoljstvo kao poseban začin jer je sve napravljeno od materijala koji je bio predviđen za otpad.