NAJVREDNIJI NAROD NA SVETU ZNA KAKO Japanska metoda protiv lenjosti - princip jednog minuta

Upravo nas ovakva metoda sa Istoka podučava kako je jednostavnost ključ mnogih stvari

Druženje i učenje
Foto: Privatna arhiva

Koliko puta smo rekli da od sutra počinjemo zdravije jesti, od vikenda odlaziti u teretanu, a od sledeće sedmice više ćemo se smejati? Nebrojeno. Ipak, nešto izreći i nešto uraditi dve su različite stvari. Ponekad se dogodi i da čak počnemo sa stvaranjem nove navike, ali onda opet sve to prebacimo na sutra, preksutra, sledeću sedmicu, i tako dalje.

Ako ste ovih dana upravo rekli sebi da od sledeće akademske godine počinjete ozbiljno učiti za ispite, pravo je vreme da se upoznate sa japanskom metodom poznatom po imenu kaizen. U prevodu ova reč označava praksu stalnog napretka. Ova metoda u Japanu postoji i praktikuje se već jako dugo, dok se na Zapadu prvi put čulo za nju preko jedne knjige 1986. godine. Međutim, tek je danas svetski prepoznata. O čemu se radi?

Kaizen se još pojednostavljeno naziva i principom jednog minuta. Konkretno ovo znači da bilo koju naviku koju želimo razviti, prvo trebamo praktikovati po jednu minutu svakog dana u isto vreme. Znamo, jedan minut sasvim je malo i 100 posto izvedivo za svakog čoveka. Čak ni lenjost nije toliko uporna, a da bi vas naterala da preskočite nešto učiniti jedan minut svakog dana.

Takođe, kad nešto počnemo praktikovati po jedan minut dnevno, sve se više približavamo samoj srži te stvari pa nam ona više nije tako teško izvodiva i sa vremenom ćemo, sasvim sigurno, poželeti na svemu raditi i duže. Od jednog minuta prebacićete se na pet, sa pet na deset, i tako dalje!

Fakultet Škola Učenik Đak Student Učenje Nastava Predavanje
Foto: Shutterstock

Na ovaj se način lagano oslobađamo nesigurnosti, bespomoćnosti, apatije i osećamo veću slobodu i motivaciju. Jedan minut danas, jedan sutra... nije mnogo, ali lakše ćete stvoriti naviku učenja na vreme.

Na Zapadu ljudi često misle da je nešto ovakvo prejednostavno i da se samo sa mnogo uloženog truda mogu postići dobri rezultati. Međutim, upravo nas ovakva metoda sa Istoka podučava kako je jednostavnost ključ mnogih stvari pa se samo malim koracima može doći do vrha. Kaizen kaže da se do velikih promena dolazi preko malih koje se akumuliraju tokom vremena.

U Japanu postoji i Univerzitet Kaizen na kojem se podučava svim principima ove drevne metode. Kaizen je zapravo rad na sebi, pokoravanje uma i ulaganje u budućnost. Ova metoda posebno je popularna u poslovnom miljeu, a jedna od najpoznatijih kompanija u kojoj se koristi je automobilski div Toyota.

Verujemo kako vam je ovaj članak pomogao da već danas počnete učiti. Jedan minut danas, jedan sutra... nije mnogo, ali lakše ćete stvoriti naviku učenja na vreme koja je toliko potrebna za vreme studiranja. Srećno!

Više vesti o sličnim temama nađite OVDE!

Povezane vesti

  • Korisnik: BOBI
    27/10/2020 - 18:42
    Hahaha, to Srbima nikako ne bi pomoglo koliko smo lenji, ČAST IZUZETCIMA.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA