NAJSTARIJI NAPITAK POZNAT ČOVEČANSTVU Niko mu ne može odoleti: Ima magijsku moć, u njemu uživaju bogovi

Osim Maja, piće od čokolade koje su Asteci pripremali od kakaovog semena i vode zvalo se "ksokoati", što znači gorka voda

Čokolada, kolač desert, torta, slatkiš, mus
Foto: Shutterstock, ilustracija

Korišćena još od pre 3500 godina, u vreme drevne južne i latinoameričke kulture, poput majanske i astečke, čokolada se tada nije koristila kao što se koristi danas. Maje su pravile čokoladni napitak mešajući mrvljeno seme kakaa, vodu i ljute paprike, koji je korišćen uglavnom u religijskim ritualima, pa su ga nazivale "hranom bogova". Važnost biljke kakaa u to doba je bila ogromna. Govorilo se da ima magijsku moć, pa su čak i zidovi njihovih palata oslikani kakao plodovima. Sve to čokoladu svrstava u najstariji napitak poznat čovečanstvu.

KOLIKO ČESTO UŽIVATE U ČOKOLADI?

Ukupan broj glasova: 172

  • Kad god jedem, uživam!: 63% (109)
  • Svakodnevno!: 21% (36)
  • Nisam baš ljubitelj!: 16% (27)

Osim Maja, piće od čokolade koje su Asteci pripremali od kakaovog semena i vode zvalo se "ksokoati", što znači gorka voda. Koliko je u to doba pridavana važnost zrnima kakaa, govori činjenica da je običan narod u doba Asteka ova zrna koristio kao novac. Prvobitno, čokolada uopšte nije bila zaslađena i češće je bila povezana sa pićem nego sa čvrstom materijom. Kada su se Španci i Portugalci doselili u Ameriku, tek onda se u čokoladu počela dodavati šećerna trska.

Magija čokoladnog napitka se brzo proširila "Starim kontinentom", obuzimajući prvo vlastelu i plemiće, a potom i ceo svet.

Za proizvodnju prvih štangli čokolade zaslužan je bio Džozef Frej, koji je koristio specifičnu mešavinu kakaa i holandske verzije čokolade da napravi kalupe čvrstih štangli.

Čokolada
Foto: shutterstock

U savremenom dobu, čokolada koju poznajemo, pojavljuje se u mnoštvu oblika i ukusa: filovane, punjene, mešane sa voćem, žitaricama i brojni drugi oblici ovog slatkog zadovoljstva.

Danas postoji više od 600 različitih ukusa čokolade, ali daleko od toga da su sve identičnog kvaliteta. Kada birate čokoladu, obavezno pročitajte njen sastav i zemlju porekla.

Više o sličnim temama nađite OVDE!

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi