TRIK KOJI ĆE VAM SAČUVATI SNAGU Dovedite rernu do sjaja bez ribanja, ovo je najefikasniji način

Uštedećete dosta vremena...

šporet, rerna
Foto: shutterstock

Čišćenje rerne je sigurno jedan od najomraženijih i najdosadnijih poslova u životu svake domaćice. Iako postoje različita hemijska sredstva za skidanje masnoće, postoje i prirodni načini čišćenja i trikovi koji će da vam olakšati posao.

Nabavite dobro sredstvo za čišćenje

Efikasno sredstvo koje će dobro očistiti masnoće i prljavštinu je najbolji način za čišćenje. Potrebno je samo da sledite uputstva na proizvodu. Obavezno nosite gumene rukavice i otvorite prozor da izluftirate prostoriju tokom čišćenja.

Ima li vaša rerna funkciju samočišćenja?

Ima li vaš šporet ugradnu rernu koja ima funkciju samočišćenja? Takve rerne se mogu zagrejati na super visokoj temperaturi, pretvarajući hranu u pepeo.

Vaš zadatak je da očistite dno na koje je pao pepeo. To je pomalo prljav posao, ali ipak daleko lakši od ribanja masnoće.

Domaćica, Čišćenje, Higijena, Čišćenje kuće
Foto: Shutterstock

Pasta od sode bikarbone i sirćeta

Mešavina sode bikarbone i sirćeta je najbolji način za čišćenje rerne. Pomešajte oko pola šolje sode bikarbone s tri kašike sirćeta dok ne dobijete pastu.

Stavite gumene rukavice i pastu namažite s unutrašnje strane rerne. Rešetke izvadite napolje i posebno ih premažite, ali ispod stavite novine. Ostavite da deluje sat vremena, a ako je nećete upotrebljavati, možete da ostavite i ceo dan.

Ponovo stavite rukavice i vlažnom krpom uklonite svu pastu i isperite. Rezultat je čista rerna bez hemikalija.

ČIŠĆENJE, KUĆA, PRANJE
Foto: Shutterstock, ilustracija

Tabletice za pranje mašine za sudove

Ako tabletice peru prljave lonce i tiganje, zašto ne bi mogle da očiste rernu.

Umočite donju polovinu tablete u čašu tople vode i utrljajte je preko nakupljene masnoće. Odmah ćete primetiti kako se raspada.

Uz pomoć krpe i tople vode uklonite ostatke.

šporet, rerna
Foto: shutterstock

Parno čišćenje rerne

Napunite posudu s vodom, iseckajte dva limuna i stavite ih u vodu. Posudu stavite u rernu i postavite temperaturu na oko 250 stepeni. 

Nakon otprilike sat vremena, isključite rernu i ostavite da se ohladi dok ne bude sigurno da možete dovršiti čišćenje.

Stavite rukavice i obrišite unutrašnjost rerne krpom i toplom vodom jer će stvorena para omekšati masnoću i zagorele ostatke, te ćete ih lakše ukloniti. Za veoma prljava područja, ribajte sa sunđerom.

Domaćica, Čišćenje, Higijena, Čišćenje kuće
Foto: Shutterstock

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi