nomadland
screenshot
nomadland

screenshot

Foto: screenshot

Američka nacionalna organizacija filmskih kritičara proglasila je dramu "Nomadlend" rediteljke Kloi Žao najboljim filmom 2020. godine, tvitovala je organizacija u subotu.

nomadland

screenshot

Foto: screenshot

Organizaciju je 1966. osnovao Džo Morgenstern, sedište joj je u Nju Jorku, a čini je više od 60 najboljih filmskih kritičara iz raznih američkih listova i časopisa, među kojima su Nju Jorker, Los Anđeles Tajms, Nju Jork Tajms, Vol Strit Žurnal, Kristijan Sajens Monitor i NPR.

nomadland

screenshot

Foto: screenshot

Nomadlend je po izboru NSFC-a osvojio nagradu za najbolju režiju, koju potpisuje Kloi Žao, te za najbolju glavnu žensku ulogu, koja je pripala Frances Mekdormand.

nomadland

screenshot

Foto: screenshot

63-godišnja Mekdormand glumi ženu koja gubi sve u velikoj krizi 2008., pakuje stvari u svoj automobil i odlučuje živeti nomadskim životom, vozeći se američkim zapadom nakon ekonomskog sloma maloga grada.

Nagrada za najboljeg glumca po mišljenju organizacije pripala je Britancu Delroju Lindu (68), koji glumi vijetnamskog veterana u ratnoj drami Spajka Lija Da 5 Blods.

nomadland, horoskop

screenshot

Foto: screenshot

Bugarska glumica Marija Bakalova (24) osvojila je nagradu za najbolju sporednu ulogu u nastavku filma Borat Saše Barona Koena, a nagrada za najbolju mušku sporednu ulogu pripala je 73-godišnjem američkom glumcu Paulu Raciju za ulogu u drami Zvuk Metala.

Dokumentarni film Kolektiv Rumuna Aleksandera Nanaua o strašnom požaru koji je izbio 2015. godine u noćnom klubu u Bukureštu, pri čemu su smrtno stradali desetine ljudi, Nacionalna organizacija filmskih kritičara proglasila je najboljim stranim filmom u 2020.

Pročitajte još: