IMUNOLOG BORISLAV KAMENOV UPOZORAVA Vitamin D je ključ dobrog imuniteta, samo ako se uzima na ovaj način
Neki lekari savetuju da se uzima sa malo mleka u kašičici, neki kažu da je najbolje nakapati kapi vitamina D na malo hleba i sažvakati…

Imunolog Prof. drdoktor medicinskih nauka iz oblasti imunologije i eksperimentalne hematologije i profesor Medicinskog fakulteta u Nišu ističe da je vitamin D ključ dobrog imuniteta, posebno u doba pandemije korona virusa.
Vitamin D je osnovni suplement koji se poslednih meseci preporučuje i kao preventiva, ali i kod obolelih od kovid 19. Kako je rekao profesor dr Borislav Kamenov zdrave odrasle osobe, starosti od 20 do 60 godina, treba da unose 5.000 jedinica vitamina D svakog dana, dok stariji od 60 godina treba da piju 10.000 IJ dnevno, ali, naravno, uz konsultaciju sa lekarom.
KAKO VI UZIMATE VITAMIN D?
Ukupan broj glasova: 675
- Ne uzimam!: 20% (133)
- Sa mlekom!: 2% (13)
- Uz kocku šećera!: 2% (13)
- Sa malo vode!: 44% (296)
- Čisto!: 33% (220)
Ovo su orijentacione količine, a svaki čovek, pa i potpuno zdrav, treba obavezno da proveri nivo vitamina D u krvi i PTH, hormon paraštitaste žlezde koji reguliše nivo vitamina D u krvi.
Ipak, mnogi su u dilemi kada i kako se pravilno uzima ovaj važan vitamin i da li neka pravila postoje. Neki lekari savetuju da se vitamin D uzima sa malo mleka u kašičici, neki kažu da je najbolje nakapati kapi vitamina D na malo hleba i sažvakati…
"Nema potrebe ništa posebno da se radi da bi se vitamin D uneo u organizam kako treba: jednostavno nakapajte na kašičicu određenu količinu i progutajte. Nema potrebe stavljati malo mleka, niti na koricu hleba", kaže za e-kliniku profesor Borislav Kamenov i dodaje:

"Najbolje je vitamin D uzimati ujutru. Dakle, na kašičicu, bez ikakvih dodataka, slobodno možete tako."
Profesor Kamenov savetuje da se pored suplemenata unose vitamini i putem hrane, koliko je to moguće, ali da u vreme pandemije svakako treba pomoći organizmu uzimanjem kapi vitamina D.
Da podsetimo vitamina D ima ulju jetre bakalara i drugih masnih riba, zatim u tuni, sardinama, skuši, bakalaru, lososu, plodovima mora. Masne ribe i riblja ulja osiguravaju 15-25% ukupnog unosa. Takođe, šitaki pečurke, džigerica, žumance osiguravaju 11-13% ukupnog unosa.
Slične tekstove nađite OVDE!
-
-
Biće strašno, mladi će umirati i puniti bolnice
26.01.2021. 15:35 -
-
-
Povezane vesti
-
-
-
Banetu Vidakoviću šest meseci kućnog pritvora, ali to nije sve! (VIDEO)
01.12.2020. 15:26 -
-