Devojka, more, odmor, plaža
Shutterstock, ilustracija
Devojka, more, odmor, plaža

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Višak kilograma koji vaga pokaže može imati različite uzroke: može biti posledica nagomilavanja viška vode u orgnizmu, može biti prosto uvećanje masnih naslaga, a kod onih koji tek počinju sa vežbanjem ili nekom intenzivnijom fizičkom aktivnošću posledica povećanja mišićne mase na račun masti koje su lakše – ovo poslednje je ređi slučaj i traje samo u prvim nedeljama vežbanja.

Muškarci mogu da zahvale prirodi na manjem uticaju hormona na gojenje i nagomilavanje tečnosti, ali su oni za razliku od dama češće ti koji su nedisciplinovani i „opušteniji“ kada je hrana i fizička aktivnost u pitanju.

Da bi što lakše i brže zaista smršali, treba da znamo i razumemo sledeće:

· nedostatak fizičke aktivnosti, nedovoljno redovnog sna i primena brzih i rigoroznih dijeta „na svoju ruku“ usporavaju metabolizam

· hormonski status žene, hroničan stres, nakupljanje toksina u orgnizmu, kao i neke zdravstvene tegobe utiču na zadržavanje viška tečnosti u organizmu

· neredovna ishrana (preskakanje obroka), prekomereno konzumiranje hranje, nepravilno kombinovanje namirnica (napr. proteini + skrob – meso + krompir/hleb), unošenje šećera odmah nakon obroka ili u kasnim popodnevnim/večernjim časovima – svi dovode do taloženja viška masnoća

Uticaj loših navika u ishrani reflektuje se i na povećanje apetita, sa čim se zaista teško borimo! Dakle, šta nam je činiti kako bi se efikasno rešili neželjenog viška kilograma?

Žena, devojka, moda, trend, stil, sreća

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Važno je da utičemo na više faktora istovremeno, i to:

· ubrzamo metabolizam

· naviknemo se na barem 3 redovna obroka

· unesemo dovoljno dijetetskih vlakana – važna su iz više razloga

· konzumiramo dovoljno tečnosti i

· uvedemo fizičku aktivnost – šetnja i brzo hodanje su takođe efikasni

Pojasnićemo još malo koji su to jasni koraci za brže mršavljenje:

1. Rešiti se viška tečnosti

Poznato je da postoje biljke čije dejstvo je diuretičko i koje pomažu kod izbacivanja viška vode i toksina iz organizma, a to su: rastavić, breza, kleka i java čaj.

2. Ubrzati metabolizam i smanjiti osećaj gladi

Kada preskačemo obroke mi šaljemo poruku organizmu da nikad nije siguran da li će i kada ponovo dobiti „gorivo“ za preživljavanje (hranu), pa on usporava svoj rad i čuva (skladišti) sve što unesemo od hrane, čak i kada je to manja količina, a još je gore ako imamo samo jedan ili dva obilna i kalorična obroka – sve će biti uskladišteno u masno tkivo i te masnoće će se vrlo sporo razlagati i trošiti.

Promo

Promo

Promo, Foto: Promo

Šta da radimo kada smo u toj fazi?

Važno je da se „uobročimo“ i imamo barem 3 obroka (doručak obavezan, ručak i večera) sa po 1 ili 2 užine između. Na taj način šaljemo poruku organizmu da će imati redovno snabdevanje „gorivom“ i da ne mora da sve skladišti, već da normalno sagoreva sve što unesemo ishranom.

Međutim, to neće baš odmah funkcionisati tako lako i neće samo od sebe odmah dati rezultate. Potrebno je da pomognemo organizmu unosom supstanci koje pomažu „termogenezu i lipolizu“ (sagorevanje i razgradnju masnoće).


3. Redovan unos dijetetskih vlakana

4. Hidratacija organizma – dovljno, ali ne i previše tečnosti!

Da bi se naš metabolizam pokrenuo, da bi mogli da izbacimo lakše toksine iz organizma, da bi vlakna koja unosimo kroz ishranu mogla da rade svoj posao, da bi naš sistem za probavu mogao normalno da radi – ključna je voda, tačnije dovoljan unos tečnosti (1 do 2 litra). Ne savetuje se ni preterivanje sa unosom tečnosti (ne više od 2 litra dnevno) da ne bi gubili neohodne elektrolite iz organizma i tako ga dodatno opterećivali.

Dovoljan unos tečnosti je bitan i kada smo fizički aktivni jer se znojimo, pa i na taj način gubimo tečnost iz organizma.

5. Vežbanje, hodanje, plivanje, fitness, boks – šta god vam se čini ok, samo pokrenite se (šah se ne računa u sportsku aktivnost)!

Nekima fizička aktivnost teško pada, nekima ne, ali važno je da to postavimo sebi kao prioritet i onda će sve ići mnogo lakše. Vreme neće biti izgovor, a rezultati i dobar osećaj nakon vežbanja će biti dodatna stimulacija.

Devojka, moda, sreća

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Da li se pomislili ja ovo sve ne mogu, još da odmah sve to započnem – nema šanse!

Verujte da je moguće, ali morate biti odlučni i rešeni da se pridržavate svih navedenih koraka i faza do kraja!

Kako najlakše sprovesti sve ove korake? Kome da se obratim za pomoć ako nisam sigurna kako da se pravilno pridržavam svega?

Herbafast ima liniju proizvoda koji tačno kroz navedene korake pomažu u brzom i efikasnom rešenju problema viška kilograma.

4. Potom ne smemo da zaboravimo, a olakšaćemo redovan unos tečnosti, ako uvek uz sebe imamo flašicu vode koju ćemo dopunjavati dok ne dostignemo zadati cilj – na radnom stolu, u fitness klubu, u parku – uvek i svuda nosimo je sa sobom!

Izgovora više nema, samo je potrebno volje i najbliža apoteka sa Herbafast paketom – požurite, jer uskoro možete ostati bez viška kilograma!