OPREZ SA JAČANJEM IMUNITETA Unos vitamina tokom pandemije može biti koban: Predoziranje daje sliku nekih simproma korona virusa

Umerenost je baza zdravlja

Vitamin C značajno pomaže apsorpciju gvožđa
Foto: Shutterstock

U vreme kada je pojačana briga o zdravlju, a usled posledic apandemije korona virusa, mnogi su i previše ozbiljno shvatili suštinu podizanja imuniteta, tzapravo, nisu je uopšte dobro shvatili.

Simptomi zaraze COVID-19 mogu davati ponekad identične simptome kako što su i predoziranje pojedinim suplementima i dodacima ishrane u vidu vitamina i minerala.

Imunitet
Foto: Shutterstock

Tako, prekomerna doza vitamina C može dovesti do dijareje.

Obratite pažnju sad na ovo! Predoziranje magnezijumom dovodi do povraćanja, mučnine, ošte slabosti, otežanonog disanja, pa i aritmije.

Cink je odličan mineral koji sprečava virusne infekcije, ali predoziranje ume da bude opasno. Naime u situacijama prekomerne upotrebe, može dovesti do gubitka ukusa i mirisa, mučnine, a ako ste preterali, obavezno se javite lekaru.

Vitamini lekovi zdravlje tablete
Foto: Shutterstock

Poznato je da vitamn B idealan u podizanju imuniteta, ali u prekomernoj količini, slično kao i vitmin C, može uticati na digestivni trakt. Oba ova vitamina ne mogu imati toksično dejstvo, za razliku od ostalih.

Kod prekomerne upotrebe vitamina A može doći čak i do ciroze jetre.

Intoksikacija vitaminom D vodi do skoka vrednosti kalcijuma, što se ispoljava gubitkom apetita, mučninom i glavoboljom.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi