V.D. DIREKTORKA BOLNICE "SVETI SAVA" MARIJANA VUKIĆEVIĆ: Sve više izlečenih od korone doživi moždani udar, a evo čime se to može sprečiti

To sve može izazvati dehidrataciju i provocirati stanje tromba u krvnim sudovima mozga

Doktorka Vukićević
Foto: YOUTUBE/TVSTUDIOB

Bolnice širom Srbije ulaze u kovid sistem, mesta u Beogradu praktično nema, a među onima koji se bore za život pacijenata su i zaposleni u Specijalnoj bolnici Sveti Sava.

"Kod nas se pacijenti javljaju tokom akutne faze kovida, najčešće nekoliko dana nakon skoka temperature. Ali radovi govore da se moždani udar može povezati sa infekcijom i 21 dan nakon izlečenja", navodi v.d. direktora ove ustanove, neurolog Marijana Vukićević.

Od simptoma su najčešće prisutni oduzetost jedne strane tela, smetnje u govoru, a teški moždani udari pogađaju osobe između 60 i 70 godina.

Korona, Srbija
Foto: Vladimir Marković; Alo!

"Stariji pacijenti imaju i lošiju prognozu, češće se završavaju smrtnim ishodom ili sa ozbiljnim invaliditetom. Povišena temperatura, nedovoljno unošenje tečnosti i gubitak čula mirisa i ukusa dovode do smanjene potrebe za unosom hrane i tečnosti, stomačnih smetnji i pojačanog znojenja. To sve može izazvati dehidrataciju, i provocirati stanje tromba u krvnim sudovima mozga, naročito kod onih koji već imaju bolesti kardiovaskularnog sistema", objasnila je prim. dr sc. med Vukićević.

Virus povećava rizik da nastanu krvni ugrušci, izaziva i zapaljenje krvnog suda koji je onda skloniji zapušavanju. Mnogi su mehanizmi kod kojih je moguće nastajanje moždanog udara kod kovid pacijenata, a prevencija je trenutno veoma važna.

"Neophodno je uzimanje terapije prepisane od strane lekara, uzimanje vode i toplih napitaka, vitamina u vidu svežeg voća, povrća i ribe. Najvažnije je nošenje maske, izbegavanje okupljanja, a ne zaboravite ni značaj pešačenja, barem dva kilometra dnevno u zonama bez gužve, s maskom na licu", rekla je ona.

Slične tekstove nađite OVDE!

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi