STARIJE OSOBE DOBRO JE PODNOSE Rešena dilema zašto se druga doza vakcine AstraZeneka prima tek posle 12 nedelja

U Velikoj Britaniji do sada je prvu dozu primilo 18 miliona ljudi, a većina je dobila AstraZeneka vakcinu

Astrazeneka
Foto: Tanjug/AP

Pulmolog i imunolog prof. dr Ratko Ðukanović sa Univerziteta Sautempton objašnjava da odlaganje revakcinacije na 12 nedelja daje bolje rezultate, jer imuni sistem ima vremena da se bolje pripremi za drugu dozusu pokazale i da tako dolazi do dupliranja imunog odgovora, koji se može proceniti merenjem nivoa stvorenih antitela.

Ohrabrujući rezultati nakon pauze između doza
Nedavno završena studija u Škotskoj pokazala je da je proces imunizacije vakcinom AstraZeneca smanjio potrebu za hospitalizacijom za 94 odsto. Osim toga, imuni odgovor kod vakcinisanih osoba, ako se druga doza daje posle 12 nedelja, dva puta je jači od odgovora kada se vakcina daje posle šest ili manje nedelja posle prve doze, ukazuje prof. dr Ðukanović, koji učestvuje i u studiji efikasnoti leka interferon beta u borbi protiv virusa SARS – CoV- 2.

– Zbog toga je u Britaniji odlučeno da se odloži davanje druge doze za sve vakcine, uključujući i onu koju su razvili naučnici iz Oxforda. To nam daje bolje rezultate – možemo da vakcinišemo veći broj pacijenata, ali i bolje da ih zaštitimo. Na taj način ćemo spasiti mnogo više ljudi, bez straha da pauza između prve i druge doze predstavlja rizik za pacijente – objašnjava prof. dr Ðukanović.

On je naveo da vakcina kompanije AstraZeneca smanjuje učestalost težih oblika bolesti koji zahtevaju hospitalizaciju, a to se često gubi u analizama gde se pod pojmom efikasnosti ubrajaju i blagi slučajevi bolesti sa lakim simptomima, kao što su povišena temperatura, gubitak osećaja mirisa i ukusa i malaksalost.

Bez nus efekata kod starijih osoba i sa dobrim imunim odgovorom
Do sada nijedna studija AstraZeneka vakcine nije pokazala inferiornu efikasnost u poređenju sa drugim vakcinama. U Velikoj Britaniji do sada je prvu dozu primilo 18 miliona ljudi, a većina je dobila AstraZeneka vakcinu. Sadašnji tempo davanja prve doze je 320.000 na dan, što je odraz, objašnjava profesor, kako interesovanja građana, tako i efikanosti javnog zdravstvenog sistema u Britaniji.

– Prednost je data starijim osobama, tako da se procenjuje da je do sada 95 odsto stanovništva preko 70 godina dobilo prvu dozu, što je ogroman uspeh. Starije osobe ne treba da se plaše vakcine. Studija koja je publikovana u svetski priznatom časopisu Lancet u novembru prošle godine pokazala je da je Oksfordska/AstraZeneka vakcina dobro tolerisana od strane starijih osoba u smislu nuspojava koje vakcine stvaraju i, što je jako bitno, da je sposobnost stimulisanja imunog odgovora nezavisna od starosti – ističe prof. dr Ðukanović.

U očekivanju ispitivanja efekta beta interferona i u Srbiji
Profesor nije imao mogućnost da bira koju će vakcinu da primi, jer je njegova bolnica za svoje zdravstvene radnike dobilaFajzer vakcinu. Naglašava da se ne bi ustručavao da primi bilo koju vakcinu koja je registrovana. Kaže da je mnogo njegovih prijatelja i komšija primilo Astra Zeneka vakcinu i da niko nije imao teže nus pojave.

– I moja supruga je primila tu vakcinu i samo je imala blagu glavobolju i možda blago povišenu temperaturu. I moja deca će primiti AstraZeneka vakcinu kada budu došla na red – kaže on za Tanjug.
Prof. dr Ðukanović naglašava potrebu da se nastavi sa naporima da se nađu efikasni lekovi za covid 19. Nada se i da će uskoro da započne studija u Srbiji, koja je počela u Sautemptonu, u sklopu treće, finalne faze ispitivanja leka interferon beta za lečenje covid 19. Rezultati druge faze studije su pokazali da, u poređenju sa placebom, interferon beta smanjuje progresiju bolesti za 80 odsto.

Slične tekstove nađite OVDE!

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi